Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Companiile care nu încalcă legea nu vor mai fi verificate atât de des

Mai puţine controale, dar mai eficiente. Asta îşi doresc autorităţile de la Chişinău prin reforma instituţiilor de control, care va fi pusă în practică de la începutul anului viitor. Transparenţa, siguranţa şi drepturile consumatorilor dar şi drepturile firmelor, sunt obiective principale ale reformei.

Din cele aproape 70 de instituţii de control existente până acum, au rămas doar 13. Autorităţile îşi doresc să mişcoreze, astfel, numărul verificărilor la firme.

De asemenea, controale inopinate vor fi mai rar şi în special în cazurile în care aceste entităţi de control vor fi sesizate prompt despre anumite nereguli.

Agenţia pentru Protecţia Consumatorului şi Supravegherea Pieţei va verifica produsele industriale, iar Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor se va ocupa de tot ceea ce înseamnă produse agro-alimentare.

Toţi inspectorii au fost, deja, instruiţi.

Vor fi supuse verificărilor şi companiile de taxi, dar şi cele de telefonie mobilă. Acestea vor fi controlate de o companie internaţională, care va stabili dacă satisfac necesităţile clienţilor şi au aria de acoperire pe care o enunţă.

Autorităţile spun că va fi micşorat numărul controalelor la întreprinderi.

Până la sfârşitul lunii noiembrie va fi elaborat şi regulamentul de funcţionare a acestor instituţii. Pentru o transparenţă mai bună, procesul de control va fi informatizat.

Totodată, vor fi organizate şi consilii de examinare a disputelor, iar firmele nereguli repetate vor fi sancţionate.
Similare