ECONOMIC

VIDEO. Casele de schimb valutar vor cere un act de identitate la operaţiunile de peste 5 mii de lei

La casele de schimb valutar vom merge doar cu buletinul de identitate. De asemenea, toate tranzacţiile care încep de la 20 de mii de lei vor fi verificate. Guvernanţii vor astfel să disciplineze financiar cetăţenii şi să prevină spălarea banilor.

Potrivit unui proiect de lege, toate casele de schimb valutar vor stoca timp de cinci ani, datele din buletinul de identitate al clienţilor care au efectuat tranzacţii ce depăşesc suma de 5 mii de lei.

„Schimburile valutare să cunoască identitatea persoanei, dar suma trebuie să fie puţin mai mare, 10-15 mii de lei ar fi o sumă acceptabilă pentru Republica Moldova. Cred că aţi avut experienţă în străinătate ca chiar şi la 20 de euro s-a cerut buletinul pentru identificare”, a declarat preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Ştefan Creangă.

Mai mult, documentul prevede că tranzacţiile care încep de la 20 de mii de lei vor fi minuţios verificate. Instituţii raportoare în acest sens vor fi băncile, companiile de leasing, avocaţii, notarii, dar şi agenţii imobiliari.

„A fost introdusă o noţiune nouă care ţine de locatarii de imobile, care devin entităţi raportoare şi care trebuie să cunoască o serie de lucruri. Imposibil acest lucru de făcut. Apriori, persoanele respective nu vor respecta prevederile legii”, a spus expertul economic Sergiu Gaibu.

În cazul în care nu vor respecta legea, aceştia s-ar putea alege cu amendă în valoare de până la 5 milioane de euro sau vor achita 10 la sută din cifra de afaceri pe anul precedent.

„Proiectul prevede sancţiuni de la un milion de euro la 5 milioane de euro, ceea ce este disproporţional cu insăşi spălarea banilor, pentru că infractorul care spală banii va fi mai blând sancţionat decât raportorii care poate din neştiinţă au omis”, a adăugat Ştefan Creangă.

„Obiectul acestui proiect de lege este lupta împotriva spălării banilor. Noi avem cazul miliardului, a Laundromatului, din experienţa pe care o avem, orice prevedere legală trebuie să se axeze pe spălarea banilor”, a subliniat deputatul Valeriu Ghileţchi.
 
Proiectul a fost votat în prima lectură, iar pentru a intra în vigoare urmează să fie votat şi în lectura a doua.