ECONOMIC

VIDEO. Caşcaval, produs într-un sat din Hânceşti, după o metodă din străinătate

Locuitorii Republicii Moldova manâncă mai mult decât produc. Importurile sunt mai mari decât exporturile, iar fabricile de prelucrare a produselor alimentare abia de-şi fac loc pe piaţa internă. Astfel de întreprinderi sunt înfiinţate, de cele mai multe ori, de cei care au reuşit să vadă experienţa altor ţări. Este şi cazul lui Dumitru Cravcencu din satul Dancu, Hânceşti. Povestea lui de succes vă invitam să o aflaţi dintr-un reportaj TVR MOLDOVA.

V-aţi întrebat vreodată ce fac oamenii din sate cu laptele pe care îl mulg de la vaci în fiecare dimineaţă şi seară? De obicei este colectat de intermediari pentru fabricile mari de lactate. Nu şi în satul Dancu, raionul Hânceşti, unde este transformat într-un cascaval delicios de o fabrică locală, înfiinţată de Dumitru Cravcenco. Tot acolo, întreprinzatorul utilizează şi laptele produs în propria fermă de vaci.  

Fabrica e una mică,  dar tot are nevoie de forţă de muncă. Aşa că unii localnici s-au ales, astfel, şi cu un serviciu.

Dumitru Cravcencu a devenit producător de brânzeturi după o perioadă lungă în care a lucrat în domeniul ingineriei mecanice şi a fost plecat şi în străinătate. De acolo a adus acasa o tehnică specială de prelucrare a laptelui.

Deschiderea afacerii s-a făcut cu ajutorul unor parteneri din Marea Britanie şi SUA. Deocamdată, caşcavalurile lui Dumitru Cravcencu sunt tare apreciate în România.

Acum Dumitru Cravcencu se gândeşte că n-ar fi rău ca brânzeturile sale "made in Moldova " să ajungă şi pe alte pieţe din Europa.