ECONOMIC

Victoriabank îşi majorează profitul, îmbunătăţind în acelaşi timp calitatea portofoliului de credite

post-img

Prima bancă privată din Republica Moldova, Victoriabank, lucrează constant la îmbunătăţirea a doi indicatori calitativi de performanţă: majorarea profitului şi îmbunătăţirea calităţii portofoliului de credite.


Potrivit analizei activităţii băncilor licenţiate din Republica Moldova, publicat în numărul din septembrie al revistei financiar-bancare "Profit", în luna iulie, profitul net al Victoriabank a constituit 48,9 mil. lei. Comparativ cu luna iunie, acesta s-a majorat cu 10,4 mil. lei.

"Raportul de profit şi pierdere al Victoriabank indică faptul că venitul din dobânzi s-a majorat cu 3,9 mil. lei. Veniturile din taxe şi comisioane au sporit cu 2,7 mil. lei, iar veniturile din diferenţele de curs valutar - cu 7,9 mil. lei. Alte venituri s-au majorat cu 4,4 mil. lei", relatează sursa citată.

Nivelul rentabilităţii activelor (ROA) al Victoriabank a sporit cu 0,27 puncte procentuale (p.p.) şi a constituit 2,15%. Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a crescut de la 11,72% în iunie la 13,34% în iulie.

De asemenea, în luna iulie, activele totale ale Victoriabank au sporit cu 258,5 mil. lei. Indicatorul lichidităţii curente înregistrează valoarea maximă pe sistem - de 69%. Rata capitalului propriu se majorează cu 0,67 p.p., constituind 32,45%.

Portofoliul creditelor neperformante timp de o lună a scăzut cu 18,49 mil. lei. Ponderea acestor împrumuturi în portofoliul Victoriabank constituie 26,6%.

Acest indicator a scăzut semnificativ din ianuarie 2018, când Banca Transilvania din România împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD) au achiziţionat cea de-a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova.

Timp de un an şi jumătate, conducerea Victoriabank a reuşit să reducă ponderea creditelor neperformante de la 34% la 26%. Conform rezultatelor pentru luna iulie 2019, indicatorul creditelor neperformante în sistemul bancar din Republica Moldova constituie 10,6%, iar la unele bănci acesta este la nivelul de 5%.