Victor Parlicov: Tarifele la gaz trebuie majorate, dar nu vor creşte din considerente politice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Victor Parlicov: Tarifele la gaz trebuie majorate, dar nu vor creşte din considerente politice

Expertul în energetică Victor Parlicov, fost director la Agenţia Naţională de Reglementare Energetică, consideră că tarifele pentru gaz trebuie majorate, dar, din considerente politice, acest lucru nu se va întâmpla anul curent. Potrivit lui, ANRE deja ar trebui să examineze majorarea preţului gazului, însă continuă să se ocupe de agenta politică şi nu pune în discuţii acest subiect, transmite IPN.

Victor Parlicov afirmă că tariful la gaz ar trebui să crească în pofida faptului că preţul de cumpărare a scăzut. Aceasta pentru că anul trecut a fost prevăzut tariful de cumpărare de 178 de dolari per mia de metri cubi de gaz, deşi, de facto, Moldova a cumpărat gazul, în medie, cu peste 220 de dolari per mia de metri cubi. Respectiv, preţul de anul trecut nu a acoperit această diferenţă de cost. „Teoretic, după metodologia ANRE, aceste devieri tarifare trebuie să fie incluse în preţul pentru anul următor. Adică, actualmente preţul ar trebui să includă pierderile de anul trecut”, a declarat Victor Parlicov în cadrul emisiunii „O nas” de la postul Jurnal TV.

În opinia lui, dacă ANRE s-ar fi comportat apolitic, în mod pur tehnocrat, acum ar fi trebuit să examineze majorarea tarifelor. „ANRE va continua să se ocupe mai mult de agenda politică, decât de reglementarea preţurilor. Problema noastră este că politicienii se ocupă de tarife, iar regulatorul, ANRE, cel care trebuie să se ocupe de tarife, se ocupă de politică”, a afirmat expertul.

Expertul este de părere că în Republica Moldova nu există problema tarifelor înalte. „La noi tarifele sunt mai mici decât la majoritatea statelor din jur, cu excepţia Ucrainei, unde sunt mari subvenţii prin tarife. La noi nu este problema tarifelor înalte, la noi există problema veniturilor mici”, a continuat Parlicov.

Totodată, potrivit lui, consumatorii moldoveni vor trebui să acopere cheltuielile de întreţinere a reţelelor de tranzitare a gazului pentru că pe teritoriul Republicii Moldova nu va mai fi tranzitat gaz, respectiv, compania rusească Gazprom, nu mai achită bani pentru acest serviciu.

Similare
RECOMANDĂRI