ECONOMIC

Victor Parlicov: Petroliştii preferă să creeze panică până vor găsi un partener de dialog

post-img

Criza carburanţilor de pe piaţă şi fluctuaţiile de preţuri au menirea de a crea panică în rândul consumatorilor şi de a determina factorul politic să-i cheme pe petrolişti la un dialog. Este opinia fostului director ANRE, Victor Parlicov, potrivit căruia petroliştii ar încerca să forţeze nota şi să determine PAS-ul să-i cheme la discuţii, aşa cum se întâmpla până acum cu guvernările anterioare.

Potrivit fostului director ANRE, criza combustibilului este una creată artificial şi are menirea de a induce un sentiment de incertitudine în societate pentru a pune presiune pe partidul care a preluat guvernarea după alegerile din 11 iulie.

„Ceea ce s-a întâmplat acum, în iulie, a fost cauzat de faptul că petroliştii nu aveau un partener de dialog. În lipsa Guvernului, Parlamentului, petroliştii au preferat să creeze panică. Acum că PAS-ul are guvernarea, PAS trebuie să aleagă, sau îi cheamă la dialog şi se înţeleg cu ei, aşa cum s-a discutat până acum cu factorul politic, sau va continua haosul”, a spus Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit lui Parlicov, proiectul de lege elaborat de deputatul Alexandru Oleinic privind noua metodologie de calcul a preţurilor la carburanţi ar fi unul imposibil de implementat, iar şeful statului ar fi greşit atunci când l-a promulgat.

„La Preşedinţie au prevalat interesele electorale. Din punct de vedere profesionist, această lege nu avea niciun sens şi nu trebuia promulgată, însă în ajunul campaniei electorale a prevalat prudenţa. S-au temut că dacă nu va fi promulgată această lege, iar tendinţa de creştere a preţurilor se va menţine, oponenţii lor politici vor specula cu aceste majorări şi vor spune că ei au elaborat un proiect care ar fi redus preţurile, dar preşedintele nu l-a promulgat ”, a mai spus Parlicov.

Potrivit noii metodologii de calcul, ANRE stabileşte preţuri-plafon pentru produsele petroliere, în bază cotaţiilor burselor internaţionale, cota accizelor şi cota TVA.