ECONOMIC

Veniturile în sectorul comunicaţiilor electronice au scăzut semnificativ

post-img

În trimestrul doi, volumul cumulat al veniturilor provenite din activităţile desfăşurate în sectorul comunicaţiilor electronice (telefonie mobilă şi fixă, Internet mobil şi fix, transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale şi alte activităţi în domeniul comunicaţiilor electronice) a scăzut cu 0,5% faţă de perioada similară a anului trecut şi a totalizat 1,643 mlrd. lei.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), acest lucru este determinat de scăderea veniturilor realizate din vânzarea serviciilor de telefonie fixă, telefonie mobilă, transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale. 

Vânzările pe piaţa serviciilor de telefonie fixă au scăzut cu 19,8% şi au alcătuit 141,9 mil. lei, pe cea a serviciilor de telefonie mobilă s-au micşorat cu 6,6% şi au totalizat 796,9 mil. lei, iar pe cea a serviciilor de transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale s-au diminuat cu 6,1% şi au însumat 59,4 mil. lei.

Totodată, veniturile realizate din vânzarea serviciilor de Internet mobil şi Internet fix au crescut în perioada respectivă. Astfel, vânzările serviciilor de acces la Internet mobil au crescut cu 15,4% şi au însumat 254,4 mil. lei, iar cele realizate din vânzarea serviciilor de acces la Internet fix s-au mărit cu 6,8% şi au totalizat 180,3 mil. lei.

Cele mai semnificative venituri medii lunare per utilizator (ARPU) au fost înregistrate pe pieţele serviciilor de acces la Internet fix - de 180,3 lei (+1,9%), acces la Internet mobil dedicat - de 77,1 lei (-0,2%) şi pe piaţa serviciului de telefonie mobilă - de 73,9 lei (-2,9%). Valoarea acestui indicator pe piaţa serviciului de telefonie fixă a constituit 41,9 lei (-17,5%), iar pe piaţa serviciului de televiziune contra plată a fost de 41,3 lei (-3,2%).