Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Veaceslav Ioniţă cere investigarea modului în care ANRE a elaborat şi promovat metoda de stabilire a preţurilor la carburanţi

Expertul economic Veaceslav Ioniţă cere investigarea modului în care Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică a elaborat şi promovat metoda de stabilire a preţurilor la carburanţi. El a depus azi două demersuri în acest sens la CNA unde s-a prezentat pentru a fi audiat la solicitarea conducerii ANRE, care afirmă că Ioniţă o acuză neîntemeiat de fapte ilegale.

Centrul Naţional Anticorupţie l-a audiat, astăzi, pe Veaceslav Ioniţă la solicitarea ANRE. Conducerea instituţiei s-a revoltat după ce expertul a declarat în mod public că noile modificări la Legea privind piaţa carburanţilor ar fi fost elaborată în interesul unui grup restrâns de companii petroliere prin intermediul ANRE pentru a compromite actuala guvernare.

VEACESLAV IONIŢA, expert economic: „CNA-ul a primit această scrisoare pe care eu o tratez ca o provocare organizată de ANRE contra CNA-ului. Şi acum CNA-ul este pus în situaţie, ce să face ei, să le dea certificat că sunt cinstiţi cei de la ANRE. Ce să facă ei? Eu ştiam că în ţările normale există petiţie din partea instituţiilor publice. Dar petiţie din partea instuţiilor publice contra cetăţenilor prima dată văd.”

După audieri, expertul economic a depus două sesizări la CNA privind presupusele ilegalităţi comise de ANRE în privinţa metodologiei de calcul al preţurilor la carburanţi.

VEACESLAV IONIŢA, expert economic: „Sunt sigur că CNA-ului îi va lua foarte puţin timp să aducă toate probele de rigoare asupra acestor două sesizări. Ce a căuta ANRE-ul în Parlament? De ce au ocolit Guvernul? De ce nu au solicitat expertiza CNA? Am solicitat de la CNA să investigheze acest lucru şi să ne răspundă, de ce s-a întâmplat aşa.”

Contactat de TVR Moldova să comenteze acuzaţiile lanstate de Ioniţă, directorul ANRE Ştefan Creangă a oferit un comentariu în acest sens.

ŞTEFAN CREANGĂ, director ANRE: „Ce comentariu să vă spun? Că dumnealui duce în eroare populaţia? Scopul dumnealui este ca să pregătească opinia publică ca, Parlamentul să revoteze legea, să scoată de sub reglementare produsele petroliere. În estenţă economică şi financiară reglementarea a dus la scăderea cu aproximativ 2 lei preţul la benzină, pentru produsele reglementate.”

Companiile petroliere stabilesc preţul carburanţilor în funcţie de tariful plafon publicat de ANRE. Mai mulţi experţi au avertizat că noua metodologie le va permite marilor companii petroliere să monopolozeze piaţa în dauna celor mici.
Similare
RECOMANDĂRI