Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vânzările imobilelor de lux au scăzut drastic, pe fondul pandemiei de Covid-19

Pe fondul pandemiei de Covid-19, vânzările imobilelor de lux au scăzut drastic. Nici chiar cei mai bogaţi oameni nu se grăbesc să îşi cumpere case luxoase. Experţii spun că investiţiile mari sunt riscante pe timp de criză. Ei atrag însă atenţia, că în general, sectorul imobiliar nu a fost afectat de pandemie, datorită interesului sporit al basarabenilor pentru casele simple la sol.

Sunt încăpătoare, luxoase, au două sau trei nivele şi sunt amplasate în cartierele rezidenţiale ale oraşului Chişinău. Este vorba desigur, despre casele de lux. Preţul unor asemenea imobile este de cel puţin 700 de mii de euro. Această casă de lux din sectorul Buiucani, scoasă la vânzare, are o suprafaţă de 400 de metri pătraţi, 3 nivele şi 10 camere. Se vinde mobilată şi dotată cu tehnică de uz casnic, iar priveliştea care poate fi văzută de pe balcon este de invidiat.

Site-urile de specialitate abundă în asemenea anunţuri, însă sunt puţini doritori de a cumpăra proprietăţi luxoase.

VIOREL GÎRBU, expert economic: "Acest lucru se justifică, pentru că ştim ca sunt persoane foarte putine cu venituri considerabile in R. Moldova Casele în Moldova se vand mai ieftin, dat gasim exemple cand o casa este foarte scumpa".

Despre stagnarea vânzărilor caselor de lux, vorbeşte şi acest anunţ. Dacă în 2016 preţul acestui imobil din sectorul Telecentru, era de 890 de mii de euro, acum, el se vinde cu 720 de mii de euro.  

Agenţii imobiliari spun că principala problemă este preţul exagerat al caselor de lux.

ANDREI LADIN, agent imobiliar: "Probabil nu a fost setat un pret corect, asta de obicei este motivul de ce nu se vinde casa intr-o perioada lunga de timp. De inflorit nu a inflorit, in schimb a cizelat, sunt cereri mai putine si calitatea serviciilor au crescut. Daca pretul de oferte este prea rididcat, a scazut. Daca e prea jos a crescut, adica s-au normalizat".

Pandemia nu a afectat însă întregul sectorul imobiliar, iar vânzările caselor la sol au crescut.

ANDREI LADIN agent imobiliar: "Asta pentru ca oamenii au inceput sa aprecieze spatiul personal si sa petreaca mai mult timp în aer liber".

Aceasta casă se află în Stăuceni şi se vinde cu 285 de mii euro. Imobilul a fost restaurat acum 4 ani. Asemenea case pot fi vândute mai uşor, mai ales pe fondul riscurilor unor noi măsuri de carantină .

ANDREI LADIN agent imobiliar: "Este o casa care 2 dormitoare cu leaving care este la primul nivel si este dotata cu sauna, bazin, curte, cu un foişor de tip, vara iarna, car epoate fi folosit anul imprejur".

Experţii economici atrag atenţia că în perioada pandemiei, orice investiţie e riscantă, indiferent dacă e vorba de imobile de lux sau nu.

VIOREL GÎRBU, expert economic: "Orice investitie este riscanta, la aceasta intrebare trebuie sa raspunda investitorul, fiindca in conditii e criza pretul scade, dar nimeni nu stie,  care e punctul de jos al crizei. Pretul care poate fi mic, pest o luna, doua poate sa fie exagerat de mare. Stiti cine nu risca, nu se serveste sampanie."
Similare
RECOMANDĂRI