ECONOMIC

Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova 14,35 mil euro sub formă de sprijin bugetar

post-img

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 14,35 mil euro sub formă de sprijin bugetar. Decizia a fost luată vineri de Comisia Europeană.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, asistenţa va sprijini reforma poliţiei, combaterea corupţiei şi a spălării banilor, modernizarea sectorului energetic şi eficientizarea şi transparentizarea finanţelor publice.

"Pachetul de asistenţă adoptat este dovada angajamentului UE faţă de cetăţenii moldoveni, care au militat cu perseverenţă pentru ca aceste reforme să fie puse în practică. Autorităţile Republicii Moldova şi-au intensificat activităţile întreprinse pentru combaterea eficace a corupţiei şi garantarea independenţei instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor. Îndeplinirea acestor obiective este de o importanţă determinantă dacă se doreşte ca cetăţenii să-şi recapete încrederea şi ca reformele să avanseze la capacitate maximă. Cetăţenii Republicii Moldova se pot baza cu încredere pe sprijinul deplin al UE faţă de acest proces de reforme", a declarat Comisarul european pentru vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn.

Sprijinul aprobat de UE este o continuare a plăţilor aferente sprijinului bugetar efectuate în iulie 2019 în mărime de 14,54 mil. euro) şi a primei tranşe a asistenţei macrofinanciare, anunţată recent, de 30 mil. Euro din suma totală de 100 mil. euro.

"Comisia Europeană şi-a reluat în iulie plăţile aferente sprijinului bugetar către Republica Moldova, după ce le-a suspendat timp de doi ani din cauza deteriorării situaţiei statului de drept din această ţară. În urma schimbării guvernului din iunie 2019, autorităţile Republicii Moldova s-au angajat într-un proces de reforme structurale semnificative şi substanţiale, proces care a asigurat condiţiile necesare pentru ca UE să îşi reia sprijinul bugetar şi asistenţa macrofinanciară. UE recunoaşte măsurile importante luate de guvern pentru a găsi soluţii la problemele pe care le reprezintă politizarea accentuată a instituţiilor de stat, corupţia şi lipsa de independenţă a sistemului judiciar şi a procuraturii", se arată în comunicatul Comisiei Europene.