ECONOMIC

Uniunea Europeană susţine continuarea reformelor în sectorul bancar din Republica Moldova

post-img

Uniunea Europeană va continua să ofere suport Băncii Naţionale a Moldovei pentru realizarea reformelor în sectorul bancar, inclusiv cu un nou proiect Twinning. Acesta urmează a fi lansat curând pentru consolidarea supravegherii sectorului financiar, guvernanţei corporative şi managementului riscurilor.

Declaraţia a fost făcută de către ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, în cadrul seminarului „Reformele sectorului bancar. Tranziţia de la Basel I la Basel III”, organizat de Misiunea Înalţilor Consilieri ai Uniunii Europene în Republica Moldova, în cooperare cu Banca Naţională a Moldovei, scrie IPN.

Peter Michalko a accentuat importanţa reformelor în sistemul bancar pentru asigurarea stabilităţii financiare şi încrederii publice după criza bancară. Diplomatul european a încurajat continuarea eforturilor pentru realizarea tuturor angajamentelor asumate faţă de programele FMI şi ale Uniunii Europene, subliniind rolul primar al băncilor drept catalizator al activităţii economice a ţării.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a apreciat suportul oferit de către UE în implementarea cadrului normativ legat de Basel III, menţionând că a fost realizat un lucru enorm pentru „curăţarea” sectorului bancar şi atragerea investitorilor de încredere. Potrivit guvernatorului, aproape o jumătate din activele sectorului bancar sunt deţinute actualmente de către sucursale ale grupurilor bancare europene cu renume.

Noua lege cu privire la activitatea bancară a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 şi va fi pusă în aplicare gradual până în anul 2020.