Un şef de la ANRE manipulează? Fenosa nu a solicitat o majorare a tarifelor la energie cu 13%
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un şef de la ANRE manipulează? Fenosa nu a solicitat o majorare a tarifelor la energie cu 13%

Union Fenosa şi FEE-Nord au cerut majorarea preţului la electricitate cu 13%, a anunţat vineri pentru postul nostru de televiziune TVR MOLDOVA, Ştefan Creangă, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). 

"Noi avem cereri depuse de Union Fenosa şi FEE Nord şi cred că în două săptămâni finalizăm procesul de verificare, pentru că calculele propriu-zise sunt prezentate de către agenţii economici", a declarat Ştefan Creangă

Fenosa a solicitat o ajustare cu doar 1%

"În jur de 13% este cererea de majorare", a precizat directorul ANRE. Totodată el a menţionat că cererile furnizorilor de energie sunt publicate pe pagina WEB a ANRE.

De notat că pe pagina Agenţiei sunt publice cererile de ajustare a preţurilor depuse la mijlocul lunii martie 2019, iar altele nu au fost depuse.

Cel puţin GNF Furnizare Energie (parte a grupului Gaz Natural Fenosa în Moldova) nu a depus o altă solicitare, au precizat pentru Mold-Street.com reprezentanţii companiei. În documentele publicate pe pagina WEB a ANRE era vorba de o ajustare a preţurilor reglementate în mediu cu doar 1%.

Extras din solicitarea GNF Furnizare Energie depusă la ANRE în martie 2019

 

Un şef de la ANRE manipulează? Fenosa nu a solicitat o majorare a tarifelor la energie cu 13% (Mold-Street)
Sursa: anre.md

În consecinţă nu este clar de unde a luat Ştefan Creangă că furnizorul ar cere o majorare de 13% a tarifelor la energie pentru consumatorii din Chişinău, centrul şi sudul Republicii Moldova.

E vorba de circa 70% din toţi consumatori din Moldova, care sunt deserviţi de Gas Natural Fenosa. 

Nu este exclus însă faptul că ANRE ar putea lua în calcul deprecierea leului de la începutul acestui an şi a constatat că e nevoie de o ajustare mai semnficativă a tarifelor. La care se adaugă creşterea de la 1 aprilie 2019, cu 2% a preţului de achiziţie a energiei de la Energocom.

Dar în acest caz administraţia ANRE ar trebui să facă precizările de rigoare. În caz contrar induce în eroare lumea.

Compania statului gestionată de un democrat a cerut o majorare cu 10%

Mult mai gravă însă e situaţia la FEE Nord, care a solicitat în martie 2019 o majorare cu 10-11% a tarifelor pentru consumatori. De exemplu pentru consumatorii casnici, tariful solicitat era de 209,25 bani, cu 18 bani mai mare decât cel actual, adică în creştere cu 9,4%.

Pentru consumatorii (agenţi economici, instituţii etc) ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune medie noul tarif ar urma să fie de 185,25 bani pentru un kWh sau cu 19 bani mai mare decât cel actual. E o creştere de 11,4%.

Compania controlată de stat şi administrată de Ruslan Antoniuc, un lider local al Partidului Democrat îşi argumentează solicitarea de majorare a tarifelor în special prin devierile financiare de circa 110 milioane lei acumulate în anii 2017-2018.

De notat că în prezent consumatorii casnici deserviţi de Gas Natural Fenosa achită un tarif de 1,79 lei pentru un kWh, cu 12 bani pentru un kWh mai mic decât cei ce primesc curent de la companiile statului (Bălţi şi raioanele din nordul ţării), iar dacă ANRE acceptă cererile, diferenţa ar putea ajunge la circa 30 de bani.

Tarifele în vigoare pentru energia electrică au fost aprobate în şedinţa publică din 15 iunie 2018 a Consiliului de Administraţie al ANRE.

Union Fenosa şi FEE-Nord cer majorarea preţului la electricitate cu 13%

Similare
RECOMANDĂRI