Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un nou record pentru vinificatorii din Republica Moldova. În primele 9 luni ale anului, companiile vinicole au câştigat peste 1000 de medalii la concursurile internaţionale

Un nou record pentru vinificatorii din Republica Moldova. În primele 9 luni ale anului, companiile vinicole au câştigat peste 1000 de medalii la concursurile internaţionale. Este cel mai mare număr de distincţii acumulate până în prezent iar performanţa confirmă calitatea produselor pe plan international.

În ciuda restricţiilor epidemiologice, vinificatorii basarabeni au reuşit să înscrie vinurile la cele mai prestigioase competiţii din lume. Un vinificator din Criuleni a obţinut medalia de aur pentru primul vin îmbuteliat acasă, la concursul Vinarium de la Bucureşti.

ANDREI BUJOR, vinificator, Criuleni: "De mult lucram cu ideea de o mică producţie de vinificaţie împreună cu soţia  Şi în pandemie am avut mai mult timp liber şi am luat o decizie şi am mers înainte.Vinul care a luat medalia de aur este un vin nobil, pinot grigio, roada anului 2020. Am muncit mult la vinul dat şi am obţinut rezultatul muncii noastre”.

Familia Bujor produce doar vinuri de calitate, în cantităţi limitate, din struguri Pinot Grigio, Viorica şi Chardonay. Şi Segiu Rizov, din Taraclia, a luat medalia de aur pentru cel mai bun vin alb. Este primul an în care a scos vin îmbuteliat pe piaţă şi, surpriză, a fost medaliat la concursul Vinarium de la Bucureşti.

SERGIU RIZOV, vinificator, Taraclia: "Noi nu credeam că sauvignonul nostru va fi numărul unu, dar am făcut pe tehnologie ce trebuie, am avut parte de susţinerea unui enolog cu experienţă sa şi calificarea nea ajutat şi a făcut tot ce trebuie să obţinem aurul. E prima medalie. Din primul an, prima medalie."

Vinăriile de tip boutique din Republica Moldova au beneficat de sprijin în procurarea echipamentelor pentru îmbuteliere şi la crearea brandurilor personalizate în cadrul Proiectului Agricultură Performantă, al USAID Moldova.

DIANA LAZĂR, vicedirector, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova: „Îi ajutăm pe aceşti producători de struguri sau de vinuri ţărăneşti să tranziţioneze spre vinuri de calitate. Ne asigurăm că aceşti mici producători şi aceste noi produse sunt plasate pe piaţă cu un branding modern. În asociaţia micilor producătoril de vinuri  sunt peste 50 de membri, toţi au primit suport în cadrul proiectelor USAID."

În primele 9 luni ale anului, vinurile din Republica Moldova au câştigat 1080 de medalii la concursurile internaţionale.

DIANA LAZĂR, vicedirector, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova: „Recent am primit rezultatele la concursul de vinuri din Canada, unde , din noi, peste 40 de medalii au fost luate de producătorii noştri, dintre care şi un mic producător de vin a obţinut o medalie de aur. Aceasta este o probă a progresului de calitate în domeniul vitivinivol. "

Consumatorii locali ar trebui să cunoască şi ei mai bine produsele naţionale, contribuind astfel la consumul responsabil al vinului de calitate.

DIANA LAZĂR, vicedirector, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova  "înainte de a iubi producătorul străin trebuie să-l apreciem pe al nostru. Ar fi minunat dacă am înţelege cât este de importantă solidaritatea şi empatia dintre consumator şi producător. " 1.40-1.47 "Eu pot să spun cu încredere că vimul pordus în R.Moldova merită toată aprecierea."

Anul trecut, vinurile din Republica Moldovea au obţinut 956 de medalii la 32 de concursuri internaţionale de profil - 417 de aur, 277 de argint şi 169 de bronz.
 
Similare
RECOMANDĂRI