Un importator din Germania, interesat de prunele din R. Moldova. „Am rămas impresionat de calitatea lor”
Sursa foto:APM/USAID Vizualizari:

Un importator din Germania, interesat de prunele din R. Moldova. „Am rămas impresionat de calitatea lor”

Prunele moldoveneşti sunt tot mai solicitate de consumatorii germani, iar un importator din Germania discută în aceste zile despre livrări de fructe în anul următor pentru reţele de magazine germane.

Kurt Halder, reprezintă o compania importatoare de fructe şi legume proaspete din Germania. Săptămâna curentă, asistat de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, importatorul german  a vizitat mai mulţi producători de fructe proaspete din Moldova şi a discutat livrări de fructe în Germania începând cu anul viitor. Pentru a livra pe piaţa Germaniei, produsele agricole trebuie să corespundă specificaţiilor tehnice agreate, să demonstreze siguranţa alimentului şi să corespundă cu cerinţele reţelelor privind reziduurile de pesticide, care sunt mai severe decât cele ale Uniunii Europene.

”Importăm doar produse agricole certificate GLOBALG.A.P şi GRASP”, a menţionat importatorul.
 
”În general, consumatorii germani preferă produsele agricole locale, dar în afara sezonului, noi importăm fructe şi legume din alte state. Anterior, am văzut prunele moldoveneşti în Balcani şi am rămas impresionat de calitatea lor, iată de ce în 2018 am importat un lot cu titlul de test şi am fost mulţumit. Pe parcursul vizitei  în Republica Moldova m-am întâlnit cu producători de prune şi am văzut că în depozitele frigorifice mai sunt prune de calitate, în timp ce producătorii germani sau cei din Balcani nu mai dispun de prune. Eu sunt mulţumit de ceea ce am văzut şi sper să reuşim să procurăm în sezonul următor cel puţin 100 de tone de prune produse în Republica Moldova”, a precizat Kurt Halder.


 
Importatorul german a menţionat că firma pe care o reprezintă este interesată şi de importul de cireşe de soiuri tardive, care sunt disponibile în Moldova atunci când în Germania se încheie sezonul cireşelor.
 
Republica Moldova deţine în prezent 22,5 mii ha pruni. În 2018 fermierii au recoltat cca 115 mii tone de prune, dintre care circa 47,5 mii tone au fost exportate. Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova o cotă pentru exportul de 10 mii tone de prune pe an, fără taxe vamale. În luna octombrie, exportatorii moldoveni au depăşit deja cota de export pe piaţa europeană, iar până la 31 octombrie 2018 erau deja exportate în UE  peste 12.200 tone de prune, inclusiv 220 de tone în Germania.
 
Similare
RECOMANDĂRI