Un expert nu recomandă liberalizarea rapidă a pieţei asigurărilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un expert nu recomandă liberalizarea rapidă a pieţei asigurărilor

Republica Moldova nu este pregătită pentru liberalizarea pieţei asigurărilor de răspundere civilă auto în condiţiile în care schimbările trebuie făcute pe etape pentru a evita haosul şi crearea altor probleme. Austria a avut nevoie de zece ani pentru a trece de la preţuri reglementate la liberalizarea pieţei. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” de către jurnalistul Vlad Bercu.

Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care a abrogat un punct din legea aprobată în anul 2015 privind liberalizarea tarifelor de răspundere civilă auto (RCA) cu începere de la 1 februarie 2018. ”Este imposibil de reformat sectorul RCA în doi ani”.

Potrivit lui Vlad Bercu, probabil, prin liberalizarea pieţei RCA a fost o râvnă politică s-au s-a dorit de a intra în graţiile creditorilor. Cert este că o perioada de doi a este prea mică, iar amânarea era aşteptată în condiţiile în care din anul 2015 s-a accentuat o criză profundă pe piaţa asigurărilor.

Problemele din sectorul asigurărilor au fost similare cu cele din sectorul bancare (furtul miliarului n.r). Au fost preluări frauduloase la cele mai mari companii de asigurări: ASITO, Moldasig. Ba mai mult, pe motiv că nu este pe deplin finalizată tranziţia la sistemul de supraveghere bazat pe riscuri, or monitorizarea lunară în regim ex-post permite intervenţia tardivă, ceea ce nu ar soluţiona cu certitudine situaţiile de stres în companii, acestea fiind provocate de acumularea primelor de asigurare diminuate şi nejustificat reduse.   

”Liberalizarea tarifelor RCA şi Carte Verde se propune a fi implementată pas cu pas, într-un regim prudent, prin măsuri de intervenţie ale Regulatorului, astfel atestându-se necesitatea elaborării unor pârghii prompte şi eficiente, care vor oferi CNPF capacitatea determinării modului de calcul al primelor de asigurare de bază, tipurilor de coeficienţi de rectificare şi modului de calcul al acestora, cota minimă şi cota maximă a cheltuielilor asigurătorului şi a marjei de profit, incluse în structura primei de asigurare, precum şi alte aspecte actuariale”, a precizat Vlad Bercu.

În acest sens, pentru a evita un impact nefast asupra pieţei de asigurări, procesul de liberalizare (ireversibilitatea căruia constituie o certitudine) trebuie să fie unul (re)gândit şi racordat la contextul în evoluţie a dezvoltării socio-economice

Este dificilă implementarea treptată a liberalizării acestei pieţe fără o dată clar stabilită. Anularea datei intrării în vigoare a modificărilor poate da semnal eronat partenerilor externi de dezvoltare. Ei ar putea crede că Republica Moldova a renunţat cu totul să liberalizeze această piaţă.

Emisiunea este realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Similare