Un economist IDIS „Viitorul” estimează costul corupţiei în domeniul achiziţiilor publice din Republica Moldova
Sursa foto:IDIS Viitorul Vizualizari:

Un economist IDIS „Viitorul” estimează costul corupţiei în domeniul achiziţiilor publice din Republica Moldova

Aproximativ 1,5 miliarde de lei reprezintă totalul plăţilor ilegale în domeniul achiziţiilor de stat în Republica Moldova, consideră economista Diana Enachi de la Institutul de cercetare IDIS „Viitorul”.

„Monitorizarea achiziţiilor publice nu este un moft al societăţii civile, ci vizează reducerea corupţiei şi fraudelor din achiziţiile publice”, a spus aceasta în cadrul unei emisiuni radiofonice.
 
Potrivit economistei, contractele de achiziţii sunt un domeniu vulnerabil la riscurile de corupţie, deoarece un contract public presupune interacţiunea dintre sectorul public şi cel privat.
 
Circa 15% din PIB-ul mondial se mişcă anual prin contractele publice încheiate între Guvern şi sectorul privat, iar potrivit statisticilor internaţionale, costurile corupţiei ar fi de 20%-25% din bugetul unei achiziţii.
 
"Aceste cifre, transpuse în contextul Republici Moldova, luând în considerare că valoarea achiziţiilor în 2016 s-a cifrat la 7,5 miliarde lei, ne ajută să estimăm costurile corupţiei în achiziţiile publice din Moldova, care s-ar ridica la 1,5 miliarde de lei", a spus Diana Enachi.
Similare