ECONOMIC

UPDATE/ Slusari: Un credit mai avantajos decât cel oferit de Rusia, blocat prin ministere. Ministrul Agriculturii: Probabil domnul deputat este rău informat

post-img

R. Moldova poate pierde un credit foarte avantajos pus la dispoziţie de Japonia, în valoare de minimum 30 de milioane de dolari, cu posibilitatea extinderii până la 110 milioane, cu o dobândă de 0,1%. Avertismentul vine din partea vicepreşedintelui Parlamentului Alexandru Slusari, care spune că procesul de contractare a pornit încă în 2019, însă negocierile s-ar fi blocat tacit de Ministerul Agriculturii.

UPDATE: Ministrul Agriculturii  Ion Perju a respins, în cadrul unui briefing de presă, acuzaţiile aduse de vicepreşedintele Parlamentului şi spune că cel din urmă a fost „rău informat”, iar Ministerul Agriculturii a făcut tot ce a fost nevoie să facă, iar Acordul de credit cu Japonia va fi semnat.  Ion Perju spune că nu este vorba de vreo tergiversare. Acesta recunoaşte că primele discuţii cu privire la acest credit au început în decembrie 2019, iar la 25 martie 2020 au fost aprobate două hotărâri de Guvern pentru iniţierea negocierilor şi privind aprobarea semnării acordului de împrumut, acestea fiind paşii finali pentru semnarea acordului.

Acesta spuen că într-adevăr acest acord trebuia să fie semnat până la 31 martie, însă din cauza pandemiei acest lucru nu a fost posibil, iar partea japoneză a spus că „nu este nicio problemă”. „Toate obligaţiile şi sarcinile care au fost puse în faţa Ministerului Agriculturii au fost îndeplinite”, dă asigurări Ion Perju.

Ştire iniţială: 

„Japonezii nu puteau intelege de ce se blochează ajutorul pentru fermieri şi de ce se discuta despre credite mult mai scumpe. Nu s-a reuşit semnarea notelor de schimb pana la 31 martie, cand se încheie anul financiar japonez. Oricum partea niponă a acceptat sa ne acorde creditul din bugetul 2020, dar procesul negocierilor a stagnat în continuare.

Eforturile Japoniei au fost observate de MAEIE, care a decis sa semneze notele de schimb. Dar ministru Ion Perju i-a zis ministrului Oleg Ţulea că nu este nici o graba şi trebuie să mai aşteptam”, spune Slusari. 

Vicepreşedintele Parlamentului spune că blocajul ar fi intervenit cu scopul de a nu aprea în spaţiul public informaţii precum că se oferă credite mult mai bune decât cel din Federaţia Rusă. 

„Blocarea semnării Notelor de Schimb s-a făcut probabil din considerentul ca să nu apară public informatia ca se ofer credite mult mai bune ca cel din Federaţia Rusă. În afară de asta, bănuiesc că mai sunt şi alte interese meschine ale lui Dodon”. 

În acest context, Deputatul a solicitat oficial informaţii detaliate despre procesul de negocieri pe acest credit.

Amintim că, creditul pe care autorităţile promiteau să îl ia din Rusia avea o dobândă de 2%. Acordul de credit a fost declarat ieri neconsituţional de către Curtea Constituţională.