Un credit de la Banca Europeană de Investiţii pentru fiermieri se dovedeşte ineficient din cauza condiţiilor puse de bănci din Republica Moldova
Sursa foto:Politico Europe Vizualizari:

Un credit de la Banca Europeană de Investiţii pentru fiermieri se dovedeşte ineficient din cauza condiţiilor puse de bănci din Republica Moldova

  Creditul de 120 de milioane de euro acordat de către Banca Europeană de Investiţii (BEI) în cadrul programului „Livada Moldovei”, pentru restructurarea sectorului horticol din Republica Moldova, a fost valorificat în proporţie de mai puţin de 10%.

Anual se planifica să fie alocaţi în jur de 20 de milioane de euro, dar mulţi manageri au spus că nu pot accesa finanţările deoarece nu dispun de gajul cerut de către băncile comerciale contractate în cadrul programului.

Iurie Brumărel, directorul executiv al programului „Livada Moldovei”, a spus luni, 13 noiembrie, la o conferinţă de presă că, la un an de la lansarea iniţiativei, au fost valorificaţi în jur de şapte milioane de euro. Beneficiari sunt 15 firme care practică horticultura.

Alte zece dosare sunt la etapa finală de examinare şi până la sfârşitul anului ar urma să fie alocaţi încă trei milioane de lei. Potrivit lui Iurie Brumărel, dacă băncile nu ar cere gaj de la horticultori, ar fi fost admise de zece ori mai multe dosare.

Firmele din domeniu pot accesa credite la o rată a dobânzii de 5-6%, pentru o perioadă de până la zece ani şi cu o perioadă de graţie de patru ani.

Valoarea minimă a creditului este de 5 mii de euro şi poate fi extins până la 5 milioane de euro.
Similare