ECONOMIC

UE va acorda asistenţă financiară R. Moldova pentru consolidarea capacităţilor militare

post-img

Uniunea Europeană (UE) va acorda R. Moldova 7 milioane de euro într-un proiect cu durata de trei ani pentru consolidarea capacităţilor militare şi de apărare. Totodată, măsuri de asistenţă în cadrul Fondului European de Pace (EPF) vor fi acordate Georgiei, Ucrainei şi Republicii Mali. Decizia a fost luată joi, 2 decembrie, de către Consiliul European.

Aceste măsuri urmăresc să consolideze capacităţile ţărilor beneficiare în chestiuni militare şi de apărare, cu scopul de a promova rezilienţa internă. Pentru Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, UE urmăreşte, de asemenea, să sporească capacitatea şi interoperabilitatea forţelor armate locale pentru a contribui la misiunile şi operaţiunile militare ale Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC). Măsurile sunt ca răspuns la solicitările trimise Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate de către ţările implicate.

Toată asistenţa va fi condiţionată de respectarea legislaţiei internaţionale relevante, în special a drepturilor internaţionale ale omului şi a dreptului internaţional umanitar, precum şi a instrumentelor juridice relevante şi a celor mai bune practici bazate pe regulile, standardele şi politicile internaţionale şi ale UE în domeniul furnizării de echipamente pentru forţele armate. Niciuna dintre măsuri nu implică furnizarea de echipamente concepute pentru aplicarea forţei letale.

GEORGIA

Această măsură de asistenţă va contribui la consolidarea capacităţilor Forţelor de Apărare ale Georgiei, inclusiv a capacităţii acestora de a furniza serviciile sale civililor în situaţii de criză sau de urgenţă. În special, va furniza echipamente medicale şi de inginerie neletale şi bunuri mobile civile. Această măsură este în valoare de 12,75 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni.

REPUBLICA MOLDOVA

Această măsură de asistenţă va contribui la consolidarea capacităţilor Serviciului Medical Militar şi a Batalionului de Inginerie al Forţelor Armate ale Republicii Moldova, inclusiv a capacităţii acestora de a furniza serviciile respective civililor în situaţii de criză sau de urgenţă.

În special, UE va finanţa furnizarea de echipamente medicale pentru Serviciul Medical Militar şi de echipamente de eliminare a muniţiilor explozive pentru Batalionul de Inginerie. Această măsură este în valoare de 7 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni.

UCRAINA

Această măsură de asistenţă va spori rezilienţa generală a Ucrainei şi va contribui la consolidarea capacităţilor forţelor armate ucrainene, inclusiv a capacităţii acestora de a furniza serviciile sale civililor, în situaţii de criză sau de urgenţă.

În special, va finanţa unităţi medicale militare, inclusiv spitale de campanie, unităţi de inginerie, mobilitate şi logistică, precum şi sprijin în domeniul cibernetic. Această măsură este în valoare de 31 de milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni.