ECONOMIC

UE lucrează la noi reguli pentru combaterea spălării banilor

post-img

Deputaţii europeni doresc să intensifice lupta împotriva terorismului şi a criminalităţii, aprobând reguli pentru prevenirea spălării banilor şi controale mai stricte ale fluxului de numerar.

Potrivit estimărilor, în fiecare an în UE se generează 110 miliarde de euro din activitatea infracţională (echivalentul a 1% din produsul intern brut al UE). Veniturile din infracţiuni şi spălare de bani pot fi utilizate pentru finanţarea activităţilor teroriste.

Spălarea banilor reprezintă o infracţiune în toate ţările UE, însă definiţiile şi sancţiunile variază. Aceste diferenţe pot fi exploatate de infractori, care pot acţiona în ţări cu pedepse mai mici. Noile reguli împotriva spălării banilor vor face ca definiţia infracţiunilor şi sancţiunile pentru spălarea banilor să fie aceleaşi pentru toate ţările UE. Legislaţia va aborda, de asemenea, veniturile obţinute de criminalitatea informatică şi va facilita cooperarea ţărilor UE în domeniu.

Controlul numerarului la frontierele UE

De asemenea, deputaţii europeni vor vota pentru aducerea la zi a regulilor privind transferul de numerar în ţările care nu sunt membre UE. Toţi cei care călătoresc către sau dinspre UE vor fi obligaţi să declare dacă transportă mai mult de 10.000 de euro.

Noile reguli se vor extinde şi la cartelele preplătite şi la aur. Numerarul trimis prin colet trebuie, de asemenea, declarat. Normele vor îmbunătăţi şi schimbul de informaţii între ţările UE şi ţările care nu sunt membre UE. Sancţiunile pentru necomunicarea numerarului sunt responsabilitatea statelor membre, dar trebuie să fie eficiente, proporţionale şi să aibă efect de descurajare.

În anumite condiţii, autorităţile vor avea dreptul să urmărească transferurile de numerar şi să îl reţină temporar dacă există indicii de activitate infracţională.