Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UE, FMI, Banca Mondială şi Ambasada SUA la Chişinău critică amnistia capitalului

Criticile venite din partea partenerilor de dezvoltare la adresa amnistiei capitalului sunt efectele neînţelegerii proiectului. E reacţia preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, la îngrijorările manifestate de FMI, Banca Mondială, Ambasada SUA şi delegaţia UE la Chişinău, după ce Parlamentul a aprobat controversatul proiect al declarării voluntare.

Potrivit proiectului adoptat de Parlament, persoanele fizice care nu şi-au declarat bunurile o pot face voluntar, cu condiţia să verse 3% din valoarea acestora la bugetul de stat. Documentul a stârnit un val de critici din partea partenerilor de dezvoltare, care spun că astfel guvernarea diminuează capacitatea Republici Moldova de a combate fenomentul spălării banilor.
 
Preşedintele Palamentului de la Chisinau mai spune că documentul le va permite cetăţenilor să-şi declare bunurile care anterior se aflau în posesia altor persoane sau a căror valoare era subestimată.
 
Într-un interviu acordat în exclusivitate postului nostru de televiziune, şeful Delegaţiei UE la Chişinău spune ca acest documentul vine în contradicţie cu prevederile Acordului de Asociere în domeniul combaterii corupţiei şi spălării banilor.
 
Potrivit documentului, nu vor putea beneficia de această lege preşedintele ţării, premierul şi membrii cabinetului de miniştri, deputaţii, judecătorii, procurorii, dar şi persoanele care au administrat sau au avut tangenţe cu cele 3 bănci implicate în furtul miliardului.
Similare
RECOMANDĂRI