ECONOMIC

Ucraina a iniţiat o anchetă antidumping privind importul de ciment şi oţel din Republica Moldova

post-img

Comisia interdepartamentală pentru comerţ internaţional (ICSI) din cadrul Ministerului ucrainean al Dezvoltării Economice a iniţiat o anchetă antidumping privind importurile în Ucraina de ciment şi produse din oţel din Federaţia Rusă, Belarus şi Moldova.

"În cursul investigaţiilor, vor fi studiate informaţii şi dovezi privind existenţa dumpingului, a prejudiciilor şi a legăturii cauzale între acestea. În baza rezultatelor cercetărilor efectuate, se va lua o decizie cu privire la necesitatea aplicării sau neaplicării a măsurilor antidumping corespunzătoare", se spune într-un comunicat al Ministerului ucrainean al Dezvoltării Economce, notează mold-street.com.

Potrivit datelor statitice oficiale, citate de agenţia Interfax, în perioada ianuarie-aprilie 2018, Ucraina a importat circa 135.500 de tone de diverse tipuri de ciment din Rusia, în valoare de 5,19 milioane de dolari.

Importul de ciment din Belarus a constituit 72.100 tone în valoare de 3,01 milioane de dolari, iar din Moldova - 24.300 tone în valoare de 1,11 milioane de dolari.

În acelaşi timp exporturile ar fi fost de două ori mai mici.

În aceeaşi perioadă producătorii din Moldova au livrat în Ucraina circa 46.600 tone de bare din diferite tipuri de oţel laminat în valoare de circa 28,2 milioane de dolari, în timp ce Belarus - peste 25.000 tone în valoare de 14,7 milioane dolari.

De notat că în Moldova există doi producători de ciment: Lafarge Ciment SA din Rezina şi fabrica de ciment din Râbniţa. Cât produc şi cât exportă acestea este însă o informaţie ascunsă de autorităţi.

Cât despre barele din oţel, apoi singurul producător este Uzina metalurgică de la Râbniţa, controlată de administraţia separatistă de la Tiraspol şi care se lăuda în aprilie cu o creştere spectaculoasă a exporturilor. 

În consecinţă cele mai afectate de o eventuală decizia de a aplica măsuri antidumping din partea Ucrainei ar putea fi anume această uzină, care şi aşa staţionează de câteva luni. Totodată Uzina Metalurgică de la Râbniţa este afectată şi de introducerea taxelor vamale protecţioniste de către SUA la importul de oţe