Transgaz SA are undă verde pentru construcţia gazoductului care leagă Republica Moldova şi România
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Transgaz SA are undă verde pentru construcţia gazoductului care leagă Republica Moldova şi România

Transgaz SA a primit toate autorizaţiile de construcţie a gazoductului care leagă Republica Moldova şi România. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Consiliului de Administraţie al Transgaz România, Ion Sterian, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei şi Infrastructurii.

În cadrul întrevederii, au fost discutate mai multe aspecte ale proiectului de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău. A fost definitivat caietul de sarcini pentru achiziţii publice, stabilit termenul de prezentare a ofertelor, procedura de examinare a acestora, criteriile de stabilire a învingătorului şi lansarea construcţiei.
 
Partea moldovenească a primit proiectul tehnic al gazoductului pe segmentul Ungheni-Chişinău, ajustat la toate cerinţele prezentate de autorităţile Republicii Moldova, inclusiv pe cele mai sensibile locuri - punctele de trecere a drumurilor naţionale, în special a centurii de ocolire a oraşului Chişinău şi localitatea Tohatin.
 
În cadrul dialogului, vicepremierul Octavian Calmîc a menţionat că, potrivit planului de acţiuni, în luna octombrie urmează să fie ratificate contractele de finanţare cu BEI şi BERD, care oferă câte 41,5 milioane euro, iar în perioada noiembrie-decembrie va fi lansat concursul pentru selectarea companiei de construcţie a gazoductului.
 
Octavian Calmîc şi Ion Sterian au mai convenit asupra faptului că lucrările de construcţie a gazoductului urmează a fi sincronizate pe ambele segmente, inclusiv teritoriul României, încât acesta să fie pus în funcţiune până la începutul anului 2019. Algoritmul final, precum şi ultimele detalii ale planului de acţiuni privind construcţia gazoductului vor fi stabilite în cadrul şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-române pentru cooperare comercial-economică, care se va desfăşura pe 13 octombrie la Bucureşti.
 
Similare