ECONOMIC

Transferurile de bani din străinătate, prin intermediul băncilor, au crescut, în luna august a acestui an faţă de perioada similară din 2019

Transferurile de bani din străinătate, prin intermediul băncilor, au crescut, în luna august a acestui an, cu 27% faţă de perioada similară din 2019. Cel puţin asta arată datele Băncii Naţionale a Moldovei. Explicaţia este că oamenii trimit banii acasă pe căi oficiale, din cauza crizei pandemice care a restricţionat transporturile internaţionale.

În luna august 2020, persoanele fizice din Republica Moldova au primit din străinătate, prin intermediul băncilor licenţiate, peste 126 de milioane de dolari. Cifra este mai mare cu 27,2 la sută, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Transferuri totale: 126,45 mil. USD

Dacă e să vorbim de provenienţa geografică, atunci cele mai multe transferuri, 47%, sunt din ţările UE. Din regiunea CSI au venit puţin peste 15% din bani, iar din restul lumii - 37,9%. Numai transferurile din Uniunea Europeană a însumat aproape 60 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă o creştere cu 29%, faţă de anul trecut. T

otuşi, acest indicator este afectat de Brexit. În urma ieşirii Regatului Unit din UE, s-a înregistrat o scădere a transferurilor din comunitatea europeană cu circa 10 milioane de dolari.

CARTON 2 // Să vedem acum şi ţările din care ajung în Republica Moldova cele mai mari sume de bani. Pe primul loc este Israel, de unde au fost transferate aproape 24 de milioane de dolari, în creştere cu aproximativ 30% faţă de anul trecut.

Pe locul doi se situează Italia, cu 18 milioane de dolari. Topul e continuat de Rusia cu puţin peste 17 milioane de dolari, în scădere cu aproape 18%. Basarabenii mai trimit sume mari şi din Germania, Marea Britanie, SUA, Franţa, Irlanda, România, Cehia sau Spania.

TOPUL ŢĂRILOR DIN CARE SE TRIMIT BANI

Israel: 23,68 mil. USD
Italia: 18,29 mil. USD
Rusia: 17,45 mil. USD
Germania: 12,59 mil. USD
Marea Britanie: 9,98 mil. USD
SUA: 9,04 mil. USD
Franţa: 8,55 mil. USD

Datele BNS mai arată că sumele trimise de basarabeni acasă sunt în valute străine. Transferurile în euro au o pondere de peste 63 la sută, urmate de dolari SUA – circa 35%, dar şi ruble ruseşti în proporţie de 1,7%.

VALUTA TRIMISĂ ÎN ŢARĂ

Euro: 62,9%
Dolari SUA: 35,4%
Ruble ruseşti: 1,7%