În luna septembrie, prin intermediul băncilor licenţiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace băneşti în valoare netă de 148,47 milioane dolari, în creştere cu 48,1 la sută comparativ cu septembrie 2019.
Astfel, conform provenienţei geografice, transferurile în favoarea persoanelor fizice provin din următoarele trei zone: din UE - o pondere de 47,3 la sută, din CSI - o pondere de 14,8 la sută şi din restul lumii - o pondere de 37,9 la sută, scrie Bizlaw.
Transferurile din UE în favoarea persoanelor fizice în septembrie au constituit 70,22 milioane dolari, în creştere cu 51 la sută comparativ cu septembrie 2019. Acest indicator este afectat de Brexit, deoarece ca rezultat al ieşirii Regatului Unit din UE, volumul transferurilor din UE în septembrie 2020 a fost cu 12,41 milioane dolari mai mic. Astfel, dacă comparăm cu volumul transferurilor din UE din septembrie 2019, din care excludem pe cele din Regatul Unit, constatăm o creştere de 77 la sută. De asemenea, Brexit-ul a determinat creşterea semnificativă a ponderii în total a transferurilor din alte state cu 6,3 puncte procentuale.
Potrivit datelor prezentate de Banca Naţională a Moldovei pe parcursul perioadei ianuarie - septembrie, volumul total al transferurilor bancare de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1,07 miliarde dolari, cu 18,5 la sută mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent (902,97 milioane dolari).