ECONOMIC

Transferurile băneşti din străinătate către Republica Moldova s-au redus cu aproape 8%

post-img

În ianuarie-iulie, volumul transferurilor băneşti nete din străinătate în Republica Moldova prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice a constituit $703,3 mil., fiind cu $53 mil. (7,9%) mai puţin comparativ cu perioada similară a anului 2018.

Datele Băncii Naţionale a Moldovei arată că, în luna iulie în republică au fost transferaţi $114,6 mil. sau cu 1% mai puţin decât în anul trecut.

În structura valutară au predominat transferurile în euro - 53,6% (+7,7 p.p.), urmate de transferurile în dolari americani - 41,8% (-3,9 p.p.) şi transferurile în ruble ruseşti - 4,6% (-3,8 p.p.).

Conform provenienţei geografice, 46,6% din transferuri au fost expediate din ţările Uniunii Europene, 24,1% - din ţările CSI, iar 29,5% - din alte ţări. 

În distribuţia pe state a provenienţei transferurilor în favoarea persoanelor fizice, Rusia continuă să fie partenerul principal al Republicii Moldova ($26,2 mil.), deţinând o pondere de 22,9% (-7,1 p.p.) din total. În continuare urmează transferurile din Israel - $19,6 mil., Italia - $14,1 mil., Germania - $9 mil., SUA - $8,7 mil., Marea Britanie - $7,7 mil., Franţa - $6mil.

BNM menţionează că transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetăţenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ şi astfel de transferuri unilaterale precum pensii, indemnizaţii, moşteniri, cadouri, donaţii şi altele.

După cum a informat agenţia INFOTAG anterior, în anul 2018, volumul transferurilor băneşti nete din străinătate în Moldova prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice a constituit aproape $1,266 mlrd., fiind cu 5,6% mai puţin decât în anul precedent. Maximul istoric al transferurilor băneşti a fost înregistrat în anul 2008, când cetăţenii RM au transferat în ţară $1,66 mlrd.