Transferurile băneşti de peste hotare s-au majorat în trimestrul doi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Transferurile băneşti de peste hotare s-au majorat în trimestrul doi

În trimestrul doi, perioada lunilor aprilie-iunie, volumul transferurilor bancare de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 342,59 milioane de dolari. Aproape 85% din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani.

Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naţionale, valoarea recalculată în dolari a transferurilor din trimestrul doi s-a majorat cu 14,2% comparativ cu trimestrul doi din 2017. Fluctuaţiile cursului de schimb al valutelor originale faţă de dolar au contribuit cu 4,9 puncte procentuale. Eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent, creşterea reală a transferurilor a constituit 9,3 la sută, transmite IPN.

Conform provenienţei geografice a transferurilor, sunt de menţionat transferurile din UE şi din CSI. Transferurile din UE au înregistrat o pondere de 39,9 la sută, în creştere cu 6,2 puncte procentuale faţă de trimestrul doi din 2017. Transferurilor din CSI le-a revenit ponderea de 29,2 la sută, în descreştere cu 7,1 puncte procentuale faţă de trimestrul doi din 2017. Transferurile din alte state au constituit 30,9 la sută în trimestrul doi din 2018 şi 30 la sută în trimestrul doi din 2017.

În cadrul transferurilor din UE, transferurile din Italia au cea mai mare pondere, de 31,5%, urmate de transferurile din Germania – 16%, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord – 14,7%, Franţa – 9,2% etc. Transferurile din Rusia deţin o pondere majoră de 96,5 la sută din totalul transferurilor din CSI.

Similare
RECOMANDĂRI