Topul celor mai mari antreprenori din Republica Moldova. Conferinţa Republica Moldova – România - creşterea economică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Topul celor mai mari antreprenori din Republica Moldova. Conferinţa Republica Moldova – România - creşterea economică

Cea mai mare companie antre­pre­norială din Republica Moldova a fost în 2016 (ultimele date disponibile) Dita Estfarm, cu activitate în do­meniul distribuţiei farma, arătă un top furnizat de Andrei Crigan, partener al firmei de consultanţă în domeniul exporturilor Gateway & Partners şi membru al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, care citează date de la Biroul Naţional de Statistică.

Clasamentul creează pentru prima dată o imagine clară asupra celor mai mari businessuri antreprenoriale de peste Prut, acolo unde cifra de afaceri a tuturor companiilor (străine, locale şi de stat) ajunge la peste 13 miliarde de euro anual. Comparativ, cifra de afaceri a tuturor societăţilor din România este de aproape 300 de miliarde de euro.

Ziarul Financiar va organiza pe 12 iulie la Chi­şinău conferinţa „Republica Moldova – România. Investiţii, comerţ, finanţare”, prin care vrea să aducă la aceeaşi masă antreprenori, bancheri, economişti, manageri din România şi Republica Moldova pentru a găsi împreună cele mai bune idei pentru creşterea economică, dar şi dezvoltarea culturii antreprenoriale şi de business peste Prut.

Dita Estfarm, companie care deţine brandul Farmacia Familiei şi care este controlată de omul de afaceri Iurie Chirtoacă, este urmată în clasamentul celor mai mari afaceri antreprenoriale din Republica Moldova de către Moldretail Group, una dintre companiile din grupul fondat de Vasile Drăgan. El a fondat reţeaua de magazine Linella, cu peste 70 de unităţi în toată ţara. Vasile Drăgan deţine afaceri şi în sectorul cărnii şi al vinului, conform datelor din presa din Republica Moldova.

Primele două companii au fiecare afaceri de peste 1,5 miliarde de lei, mai arată sursa citată.

Podiumul celor mai mari afaceri locale din Republica Moldova este completat de către Acvilin-Grup, lider în distribuţia de bunuri de larg consum şi a mobilei de birou.

În clasamentul celor mai mari zece companii cu acţionariat local, doar două au ca şi activitate principală producţia. Acestea sunt JLC, care realizează lactate, şi Supraten, care produce vopsele.

Grupul JLC, controlat de omul de afaceri Vladimir Jardan, este prezent şi în România, unde deţine producătorul de lactate Prodlacta din Braşov.

Structura clasamentului celor mai mari antreprenori din Republica Moldova este similar cu cel din România, având în vedere că majoritatea oamenilor de afaceri locali au ales comerţul ca domeniu de activitate. În moneda naţională, România are 12 miliardari, în timp ce în Republica Moldova sunt şapte.

Exemple de companii româneşti care au intrat în Republica Moldova:

Teraplast, cel mai mare procesator de PVC l Betty Ice, cel mai mare producător de îngheţată

Arabesque, unul dintre cei mai mari retaileri de bricolaj

Preţuri Pentru Tine, unul dintre cei mai mari retaileri de îmbrăcăminte

Ion Moş,unul dintre cei mai mari producători de condimente

Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, una dintre cele mai importante case de avocatură

Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă după active. 

 

Similare
RECOMANDĂRI