ECONOMIC

Toate ramurile industriei din R. Moldova ar urma să beneficieze de peste 30 de milioane de dolari printr-un program USAID

Industria uşoară, cea creativă şi ingineria sunt principalele ramuri care urmează să fie dezvoltate în Republica Moldova datorită proiectului Tehnologiile Viitorului, finanţat de USAID cu peste 30 de milioane de dolari. Este cel mai mare proiect în domeniul inovării şi digitalizării din Republica Moldova lansat până acum.

Toate ramurile industriei din Republica Moldova ar urma să beneficieze de tehnologii noi datorită investiţiilor UDAID care vor fi făcute în următorii 5 ani.

DOINA NISTOR, director, proiectul "Tehnologiile Viitorului": „Fără creştere digitală nu putem vorbi de o creştere economică. Şi aici ne vom focusa. Dar nu doar pe economia digitală, ori avem nevoie să dezvoltăm şi alte sectoare. Deaceea în următorii ani vom coaliza dezvoltarea economiei digitale, a economiei creative şi a economiei sustenabile. Pentru că businessul din Republica Moldova trebuie să fie competitiv la capitolul standarte ecologice şi sustenabile.”

Proiectul USAID prevede şi sesiuni de instruire a angajaţilor din întreprinderi, şi în special a tinerilor. Aşa că în următorii ani, în universităţile din Republica Moldova ar putea aplărea în jur de 50 de discipline noi pentru a pregăti specialişti în domeniul tehnologiilor informaţionale. Totodată, 600 de companii din Republica Moldova vor aplica modele de business sustenabil şi vor folosi tehnologii moderne pentru a spori eficienţa afacerilor.

SAMANTHA POWER, şef, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională: „Digitalizarea poate fi aplicată în sectorul IT pentru tineri, dar poate fi şi o cale spre creşterea competitivităţii şi productivităţii, inclusiv în alte domenii. Credem că este o perspectivă bună să construim sectorul digital şi să consolidăm industriile care sunt gata să ofere mult cu sprijin digital.”

Proiectul a fost lansat aseară cu participarea şefului USAID şi mai multor oficiali de la Chişinău. Premierul Republicii Moldova a declarat că pentru implementarea proiectului finanţat de USAID va trebui îmbunătăţită legislaţia, în aşa fel încât să fie create condiţii pentru dezvoltarea principalelor ramuri ale industriei: uşoară, creativă şi digital media.

NATALIA GAVRILIŢĂ, prim-ministrul Republicii Moldova: „Vremurile pe care le trăim ne cer să abordăm economia şi societatea după modele noi, inovatoare. Digitalizarea şi inovarea sunt elemente cheie ce fac ţările să fie competitive pe plan global şi ţara noastră trebuie să se alăture acestei mişcări.”

MARIANA DAHAN, fondator World Identity Network: „Digitalizarea va fi oriunde şi vom deveni hibrizi cu roboţii. Credem sau nu în această viziune, asta e alegerea fiecăruia.”

Atmosferea de la evenimentul de lansare a celui mai mare proiect în domeniul digitalizării din Republica Moldova, a fost întregită de celebrul robot umanoid, Sophia, cunoscut în întreaga lume.

Odată cu lansarea proiectului Tehnologiile Viitorului, s-a dat start şi campaniei de comunicare Start Inovaţie. Astfel, până pe 30 noiembrie, pe pereţii corpurilor mai multor universităţi din Republica Moldova se va proiecta imaginea luminoasă a campaniei. Proiectul Tehnologiile Viitorului are un buget total de aproape 33 de milioane de dolari, bani oferiţi de USAID şi Suedia şi va fi implementat în perioada anilor 2021-2026.