ECONOMIC

Termocentrala de la Cuciurgan anunţă potenţiale sistări de energie electrică

post-img

Fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că printr-o declaraţie oficială, Termocentrala de la Cuciurgan anunţă că începând de luni, 11 octombrie, ar putea reduce livrările de energie electrică.

În acelaşi timp, reprezentanţii guvernării cheamă cetăţenii la calm şi spun că se doreşte inducerea unei stări de panică în societate, notează IPN.

În scrisoarea făcută publică de către fostul vicepreşedinte al Parlamentului, se anunţă intenţia centralei de la Cuciurgan de a reduce livrările de energie electrică, după ce MoldovaGaz ar fi redus volumul de gaz transmis Cuciurganului. Alexandru Slusari admite că acţiunile întreprinderii din stânga Nistrului ar putea reprezenta o formă de presiune pe demnitarii de la Chişinău care negociază acum în Rusia noul preţ la gaz.

„Cunosc că deja termocentrala a trecut pe cărbuni, nu mai foloseşte gaz şi anunţă întreprinderile că problemele cu furnizarea energiei electrice pot să apară de luni, 11 octombrie. Nu exclud chiar de mâine să apară anunţul că nu mai furnizează energie electrică. Este clar că toate resursele energetice din Federaţia Rusă sunt folosite ca o bâtă de şantaj economic care se transformă în şantaj politic. Nu este întâmplător că această scrisoare a apărut azi, când avem în Federaţia Rusă la negocieri două delegaţii din Republica Moldova ”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Reprezentanţii guvernării califică scrisoarea transmisă de centrala de la Cuciurgan drept o încercare de a isteriza societatea şi dau asigurări că Republica Moldova va beneficia atât de gaz, cât şi de energie electrică.

„Vorbim despre o scrisoare a unei întreprinderi din regiunea transnistreană şi nu vorbim despre declaraţiile ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, care ne-a asigurat că vom avea gaz. De ce creăm această atmosferă tensionată? Ridicăm la un rang mai înalt o scrisoare dintr-un regim separatist, decât declaraţiile ministrului responsabil de acest domeniu. Chiar dacă, ipotetic, s-ar reduce volumul de gaz din Rusia, este deja funcţional gazoductul Iaşi-Chişinău”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

Potrivit comentatorilor politici, Republica Moldova nu va putea obţine un preţ mai mic la gaz din partea Rusiei, în condiţiile în care trendul pe piaţa mondială este unul în creştere. Potrivit experţilor, Executivul va trebui să găsească soluţii pentru a compensa tarifele majorate atât pentru cetăţenii vulnerabili, cât şi pentru unii agenţi economici.

„Rezolvarea este să obţii sprijin extern din Vest, de tip financiar, ca să poţi să treci iarna şi să extinzi sprijinul promis cetăţenilor şi către agenţii economici. Dar în acelaşi timp, dacă preţurile s-au mărit în toată lumea, Chişinăul nu va putea obţine un preţ mai bun de la Gazprom”, a spus comentatorul politic român Sorin Ioniţă.

„Se va discuta, cu siguranţă, problema datoriei la gaz. Sigur, noi nu putem accepta pretenţiile Rusiei, dar discuţiile cu ruşii vor fi foarte dificile în condiţiile în care avem un Guvern pro-occidental. Şi da, trebuie să recunoaştem, ruşii au pretenţia ca Maia Sandu să meargă mai răruţ la Kiev la Platforma Crimeea”, a spus comentatorul politic Corneliu Ciurea.

Contractul dintre MoldovaGaz şi Gazprom a expirat la sfârşitul lunii septembrie. Acordul a fost prelungit cu o lună, pentru luna octombrie fiind convenit preţul de 790 de dolari mia de metri cubi.