Tendinţa de înregistrare a contractelor de locaţiune este în creştere, şef direcţie FISC
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tendinţa de înregistrare a contractelor de locaţiune este în creştere, şef direcţie FISC

Tendinţa de înregistrare a contractelor de locaţiune este în creştere în ultimii ani. Astfel, în 2018, suma veniturilor din impozitele achitate în baza contractelor de locaţiune a crescut cu 50% faţă de anul precedent şi aceasta constituie 16 milioane de lei încasaţi. Declaraţia a fost făcută de Nicoleta Nemerenco, şefa Direcţiei generală conformare a Serviciului Fiscal de Stat, la emisiunea „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal 2. Funcţionara spune că doar în primele trei luni ale anului curent au fost înregistrate circa 3400 de contracte de locaţiune.

Funcţionara explică această creştere prin faptul că anul trecut au fost efectuate acţiuni masive de informare a cetăţenilor privind consecinţele neînregistrării contractelor de locaţiune şi neachitării impozitelor respective. „Dar, pe de altă parte, este şi efectul sancţiunilor, mai ales că din 2018 a fost introdusă o modificare în Codul fiscal care stabileşte expres că în cazul în care nu este înregistrat la Serviciul Fiscal de Stat contractul de dare în chirie a locuinţei, atunci Fisc-ul este în drept de a aplica metoda estimativă de evaluare a venitului şi de a calcula plăţile care nu s-au încasat”, notează Nicoleta Nemerenco.

Denis Staruş, directorul Centrului republican pentru protecţia consumatorului, spune că nu ar fi echitabil din punct de vedere social, dacă o persoană juridică achită impozite din darea în chirie, iar o persoană fizică nu. „În Republica Moldova există persoane care au transformat în business acest fenomen de dare în locaţiune a apartamentelor. Fiindcă este mai profitabil, decât să ţii banii la bancă, cumperi cinci apartamente şi să le dai în locaţiune pentru a obţine un venit”, spune Denis Staruş.

Potrivit lui, odată ce o persoană obţine un venit, această persoană trebuie să achite şi impozitul pe acest venit. Acest impozit este perceput în majoritatea ţărilor, iar procentul care este perceput în Republica Moldova este unul acceptabil.
Similare
RECOMANDĂRI