Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Suma totală a exporturilor în Polonia este de aproape 100 de milioane de dolari

Republica Moldova rămâne o destinaţie atractivă pentru mediul de afaceri din străinătate. 15 agenţi economici din Polonia au venit în aceste zile la Chişinău, pentru a vedea oportunităţile investiţionale şi de export ale ţării noastre. Printre aceştia se numără reprezentanţi ai companiilor din industria de prelucrare a maselor plastice sau din domeniul viti-vinicol.

Unul dintre oamenii de afaceri sositi la Chisinau este reprezentantul unei firme poloneze care produce conserve din legume şi fructe. Compania sa are în prezent peste 50 de tipuri de produse ecologice.

„Noi exportăm conserve din fructe şi legume, iar 30% din producţia noastră merge în SUA şi Canada. Am dori să găsim un distribuitor de produse în Republica Moldova, dar totodată suntem interesaţi să găsim şi un producător de fructe, legume şi seminţe pentru producerea conservelor”, a spus PRZEMYSŁAW LEŚNIEWSKI, producător de conserve Polonia.

Printre cei 15 agenţi economici veniţi din Polonia, cinci activează in domeniul viti-vinicol. Aceştia îşi doresc să importe pe piaţa poloneză vin din Republica Moldova.

„Am gustat aseară vinurile moldoveneşti şi pot să spun că au un gust total diferit faţă de vinurile noastre. La voi vinul are un gust ca în sudul Europei, iar la noi gustul e ca în nordul Europei. Se deosebesc foarte mult, dar în Moldova este un vin foarte bun”, a declarat NESTOR KOSENSKI, preşedinte, Asociaţia Viticultorilor din Polonia.

Forumul Economic Moldo-Polonez are ca scop atragerea de noi investitori în Republica Moldova dar şi extinderea pieţei de desfacere.

„Polonia fiind unul din cei mai importanţi parteneri comerciali ai Republicii Moldova, fiind pe locul şase la exporturi şi pe locul 8 la exporturi. Volumul comerţului pe anul trecut a depăşit cifra de 300 de milioane de dolari, ceea ce este foarte important”, a menţionat SERGIU HAREA, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Republica Moldova

„Trebuie să dezvoltăm această relaţie între Republica Moldova şi Polonia. Noi facem investiţii în oameni, guvernele se vor schimba, oamenii vor rămâne, de aceea noi cu aceşti oameni vrem să discutăm”, a declarat Excelenţa Sa BARTLOMIEJ ZDANIUK, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova.

Republica Moldova exporta in Polonia mobilier, produse textile şi băuturi alcoolice. Suma totală a exporturilor este de aproape 100 de milioane de dolari, iar autorităţile ambelor ţări îşi doresc ca această cifră să crească.
 
Similare
RECOMANDĂRI