ECONOMIC

Suedia şi PNUD susţin întreprinderile mici şi mijlocii să depăşească criza generată de COVID-19

post-img

Pandemia a afectat grav întreprinderile micro, mici şi mijlocii (ÎMMM), iar odată cu ele şi mii de familii din Moldova, care şi-au pierdut locurile de muncă şi mijloacele de trai. Or, ÎMMM-urile reprezintă peste 95 la sută din afacerile private din ţară şi peste 60 la sută din populaţie este angajată în cadrul acestor întreprinderi.

ÎMMM-urile aduc cea mai mare contribuţie la crearea de locuri de muncă, dar s-au dovedit a fi şi cele mai vulnerabile la crize, indiferent de dimensiunea, sectorul, cifra de afaceri sau locaţia lor. O cercetare de evaluare a impactului COVID-19 asupra ÎMMM-urilor şi a necesităţilor acestora, efectuată recent de PNUD Moldova la nivel local, reflectă o realitate sumbră: 1/3 dintre companii au rezerve de capital/lichidităţi care ar putea acoperi cel mult trei luni din operaţiunile acestora, doar 12% au acces la surse externe de finanţare, iar 50% nu au proceduri interne adecvate pentru gestionarea situaţiilor de criză. Toate acestea sunt amplificate de nivelul redus al cunoştinţelor juridice şi calitatea contractelor încheiate cu partenerii, precum şi de diversitatea redusă a clienţilor şi accesul limitat sau inexistent la pieţele interne şi externe. Accesul la informaţii şi sprijin pentru îmbunătăţirea abilităţilor sau restructurarea companiei în condiţiile crizei COVID-19 sunt, de asemenea, o problemă pentru multe întreprinderi.

Întreprinderile exportatoare – printre cele mai afectate de pandemie

Criza provocată de pandemie a lovit grav şi în întreprinderile exportatoare. Potrivit Nataliei Calenic, vicepreşedinta Camerei de Comerţ şi Industrie din Chişinău, la acest moment este greu de estimat care ar fi exact impactul crizei asupra exportatorilor, însă cert e că scăderea cererii externe, dar şi criza materiei prime a determinat majoritatea companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului să-şi suspende total exporturile sau să le reducă semnificativ.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în primele trei luni ale anului 2020, din cauza scăderii cererii în ţările afectate de COVID-19, volumul de mărfuri comercializate pe pieţele externe din Republica Moldova, malul drept, a scăzut cu 7,9%. Un impact mai mare se constată în ramurile exportatoare: fabricarea de piese pentru autovehicule şi motoare, fabricarea de fire şi cabluri, dispozitivelor de conexiune pentru acestea, precum şi fabricarea articolelor de îmbrăcăminte şi a produselor textile, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor.

Conform unui studiu efectuat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” cu sprijinul financiar al Suediei în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităţilor de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), schimburile comerciale de export de pe malul stâng al Nistrului şi comerţul intern cu malul drept au intrat în zona valorilor negative, fiind în ianuarie-mai 2020 cu 9% sub nivelul de referinţă al anului precedent, ca urmare a efectelor pandemiei, inclusiv a măsurilor luate pentru evitarea răspândirii COVID-19. În general, pe parcursul a primelor cinci luni, valoarea totală a cifrei de afaceri în schimburile comerciale dintre ambele maluri şi exporturi a scăzut cu 13,6%, iar livrările pe malul drept s-au diminuat drastic pentru majoritatea grupurilor de produse.

Pachet de sprijin imediat pentru IMMM-urile de pe ambele maluri ale Nistrului 

Ca răspuns la provocările cu care se confruntă ÎMMM-urile de pe ambele maluri ale Nistrului, PNUD Moldova, cu susţinerea financiară a Suediei, a lansat o serie de master-class-uri pentru exportatori, care sunt organizate în parteneriat cu Camerele de Comerţ şi Industrie din Chişinău şi Tiraspol, în cadrul Academiei Exportatorului. Iniţiativa prevede o serie de instruiri, transfer de experienţă şi ghidare online pentru antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru ca aceştia să-şi adapteze afacerile la noile realităţi, să-şi găsească noi nişe pe piaţă şi să identifice soluţii alternative de aprovizionare.

Aceste master-classuri contribuie la susţinerea companiilor de pe ambele maluri în vederea diversificării, adaptării şi creării de modele şi produse de afaceri mai rezistente şi mai incluzive şi sporirea competitivităţii pentru a accesa pieţele externe. Tematicile instruirilor online răspund la necesităţile imediate ale producătorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, identificate în cadrul unei cercetări de evaluare a impactului COVID-19 asupra ÎMMM-urilor.

Răspuns la criză pandemică: ne adaptăm şi devenim mai puternici

„Participanţii au fost foarte activi la toate evenimentele online, au adresat întrebări şi au împărtăşit din experienţa lor de dezvoltare a afacerii în condiţii de criză. Ne bucurăm că datorită sprijinului oferit de Suedia, PNUD şi Camera de Comerţ şi Industrie, companiile de pe ambele maluri ale Nistrului devin mai competitive şi mai bine informate în domeniul exportului şi vor putea face faţă noilor provocări”, susţine Natalia Calenic, vicepreşedinta Camerei de Comerţ şi Industrie din Chişinău.