ECONOMIC

Subvenţii pentru companiile de colectare şi reciclare a ambalajelor

post-img

Companiile de colectare şi reciclare a ambalajelor ar putea beneficia de subvenţii, iar agenţii economici care asigură colectarea ambalajelor ar putea beneficia de o reducere a taxei pentru poluarea mediului. Propunerile se regăsesc în proiectul măsurilor de politică fiscală şi vamală pentru anul 2021, lansat pentru consultări publice de către Ministerul Finanţelor.

Potrivit IPN, autorul proiectului precizează că mediul de afaceri nu agreează plata pentru poluarea mediului pentru anumite produse reciclabile şi, în acelaşi timp, obligaţia de a crea sisteme colective de colectare a deşeurilor reciclabile sau a asigura de sine stătător colectarea deşeurilor reciclabile. Şi aceasta pentru că sunt nevoiţi să suporte anumite cheltuieli de participaţie sau cheltuieli de procurare a utilajului pentru colectarea şi prelucrarea deşeurilor.

Legea prevede însă obligativitatea colectării mai multor produse reciclabile, cum ar fi baterii şi acumulatoare, echipamente electrice şi electronice. De asemenea, este vorba şi despre vehicule, uleiuri şi ambalaje. Regulamentului privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice stabileşte indicatori pentru care întreprinderile sunt obligate să colecteze un volum de deşeuri din totalul mărfurilor plasate pe piaţă.

Potrivit Ministerului Finanţelor, mediul de afaceri a înaintat solicitări de exonerare parţială de la plata pentru poluarea mediului, resursele date fiind îndreptate spre achiziţionarea echipamentelor şi asigurarea procesului de colectare a deşeurilor. „Considerăm că mediul de afaceri, având la bază principii de responsabilitate socială, protecţia mediului şi sustenabilitate, este interesat spre a dezvolta un asemenea sistem prin care să poată reutiliza deşeurile reciclabile, astfel creând un sistem închis de circulaţie a materiei prime şi a deşeurilor, acesta fiind îmbunătăţit pe parcursul anilor”, precizează entitatea.

În opinia autorităţilor, un mecanism de colectare şi valorificare a deşeurilor reciclabile, care este gestionat în mod privat va avea un efect substanţial asupra mediului, dezvoltării societăţii şi a economiei. Un astfel de sistem va avea ca efect majorarea rentabilităţii întreprinderilor din considerentul că acestea vor economisi din contul deşeurilor valorificate şi utilizate în procesul de producţie. Întreprinderile vor investi în echipament modern de colectare, prelucrare, sortare a deşeurilor, iar astfel vor fi create locuri de muncă.