Studiu:Republica Moldova beneficiază de forţă de muncă înalt calificată
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Studiu:Republica Moldova beneficiază de forţă de muncă înalt calificată

În Republica Moldova există suficientă forţă de muncă înalt calificată. Cu toate acestea, agenţii economici duc lipsă de personal care să aibă competenţe înalte în muncă.

Această discrepanţă a fost relevată în două studii, efectuate paralel pe angajatori şi persoane angajate sau în căutarea unui loc de muncă. Concluziile chestionarelor au fost prezentate astăzi, 31 mai, în cadrul unei mese rotunde cu tema: „Cererea şi oferta de competenţe pe piaţa muncii din Republica Moldova”, organizată de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
 

Prezentă la eveniment, Anastasia Oceretnîi, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, a precizat că unul dintre studii a fost efectuat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, în colaborare cu Banca Mondială, şi a avut ca subiect 3000 de angajatori. Cel de al doilea studiu a fost efectuat de compania sociologică IMAS şi a avut ca subiect 2000 de gospodării din toată Republica Moldova.

„S-a reuşit colectarea de informaţii şi date care vor ajuta instituţiile statului să dezvolte o foaie de parcurs. Competenţa forţei de muncă necesită o abordare complexă, interdisciplinară, intersectorială”, a spus oficialul. De asemenea, potrivit Anastasiei Oceretnîi, sarcina studiului este ca, pe viitor, agenţii economici să poată angaja cât mai rapid specialişti. Un alt obiectiv al studiului este acela ca tranziţia de la terminarea şcolii spre câmpul muncii să fie cât mai rapidă.

Prezentă la eveniment, Raisa Dogaru, directorul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a spus că „începând cu anul 2019, ANOFM realizează anual chestionarea agenţilor economici şi elaborează o prognoză a pieţei muncii pe termen scurt, dar şi un barometru al profesiilor, ca răspuns la necesitatea de anticipare a cerinţelor pieţei muncii”. Raisa Dogaru a mai precizat că 2016 a fost primul an când au fost colectate date privind cererea de competenţe şi a fost elaborat „Modulul de competenţe”.

Concluziile studiului au fost prezentate de Anam Rizvi, expertă din partea Băncii Mondiale. „Există lucrători calificaţi în Republica Moldova şi există locuri de muncă pentru aceştia”, a spus Anam Rizvi. Experta Băncii Mondiale a specificat că, potrivit rezultatelor studiilor, 64% dintre persoanele chestionate sunt active pe piaţa muncii – lucrează sau sunt în căutarea unui loc de muncă – şi au competenţe înalte. De asemenea, există o cerere mare din partea angajatorilor pentru personal înalt calificate, o treime dintre angajatori precizând chiar că duc lipsă de astfel de angajaţi.

O altă concluzie a studiilor a fost că majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova au o tranziţie scurtă ca timp între momentul în care termină şcoala şi cel în care se angajează.

„Cererea de competenţe se va schimba odată cu schimbarea structurilor economice şi este important despre cum trebuie abordate pe viitor discrepanţele de competenţe”, a mai spus Anam Rizvi.

Similare
RECOMANDĂRI