ECONOMIC

Studiu: Liberalizarea comerţului cu UE a adus cele mai mari beneficii anume exporturilor agroalimentare

post-img

Cele mai mari beneficii în urma liberalizării comerţului cu UE au fost înregistrate anume în cazul exporturilor de produse agroalimentare, se arată în studiul „Impactul economic după 4 ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE”, elaborat de Expert-Grup. Agrobiznes publică în continuare comentariul succint al acestui studiu, iar la final puteţi găsi link către textul integral.

Pe un fundal economic şi politic dificil, DCFTA a reuşit să genereze primele rezultate palpabile, iar UE şi-a consolidat poziţia drept principala piaţă de desfacere a Moldovei. Dacă analizăm perioada 2015-2017 (primii 3 ani compleţi de implementare a DCFTA) în raport cu perioada similară până la DCFTA (2012-2014), observăm că exporturile către UE au înregistrat un trend ascendent în termeni valorici pentru întreaga perioadă de referinţă, cu un avans de 22%, notează agrobiznes.md.

Pentru comparaţie, exporturile către CSI în perioada de referinţă s-au diminuat cu 47%, în timp ce cele destinate altor ţări au rămas relativ constante (+2,7%). În acelaşi timp, ponderea UE în total exporturi mol- doveneşti a crescut de la 53,3% in 2014 la 65,8% in 2017. Tendinţa respectivă a continuat şi în 2018: după prima jumătate de an, exporturile în UE au crescut cu 38,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, piaţa UE reprezen- tând 68,5% din totalul exporturilor Moldovei. Este important de menţionat că această evoluţie a avut loc pe un fundal economic şi politic destul de dificil care a împiedicat o avansare şi mai pronunţată a exporturilor în UE: criza politică, sancţiuni şi restricţii reciproce impuse de UE şi Federaţia Rusă, aprecierea dolarului la bursele internaţionale, condiţiile climaterice nefavorabile şi scăderea preţurilor internaţionale la unele produse.

Efectul net al DCFTA asupra exporturilor totale este estimat la circa 410 milioane USD (367 milioane EUR) pentru perioada 2015-2017. Estimările econometrice denotă faptul că dacă analizăm factorii care au influenţat exporturile Moldovei în UE (inerţia din anii precedenţi, tendinţele economice din UE, oferta internă şi fluctuaţia cursului de schimb al monedei naţionale) şi excludem efectul DCFTA, exporturile respective puteau fi mai mici cu circa 410 milioane USD (367 milioane EUR). În aceeaşi perioadă de timp, exporturile totale în UE au crescut aproape de 2 ori mai mult (cu circa 746 milioane USD în 2015-2017 faţă de 2012-2014). Prin urmare, tocmai o jumătate din creşterea exporturilor în UE din perioada analizată s-a datorat în exclusivitate DCFTA – un efect destul de sesizabil în condiţiile în care estimarea are loc doar după 4 ani de la formarea acesteia şi care confirmă în mod incontestabil beneficiile liberalizării comerţului cu spaţiul comunitar.