Studiu: Investitorii străini economisesc milioane de lei, drept urmare a reformei privind obţinerea permiselor de muncă şi şedere
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Studiu: Investitorii străini economisesc milioane de lei, drept urmare a reformei privind obţinerea permiselor de muncă şi şedere

Investitorii străini economisesc până la 21 milioane de lei anual urmare a reformei facilitării obţinerii permiselor de muncă şi de şedere în Republica Moldova. Datele se conţin în studiul realizat de Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) a Grupului Banca Mondială.

Reforma promovată de Guvern în acest domeniu prevede obţinerea simplificată a permisului de lucru şi de şedere pentru lucrătorii străini de înaltă calificare, lucrătorii detaşaţi, persoanele cu funcţii de conducere, angajaţii companiilor din lista investitorilor de importanţă naţională şi pentru lucrătorii, meseria cărora se regăseşte în lista ocupaţiilor prioritare pentru piaţa muncii din ţara noastră.

Potrivit studiului IFC, urmare a reformei a fost redus numărul de acte care urmează a fi prezentate la depunerea dosarelor la autoritatea de stat, dar şi timpul de procesare a cererilor pentru acordarea permiselor de muncă şi de şedere.

Cererile pot fi depuse acum de angajator, până la sosirea lucrătorului străin. Până la reformă, lucrătorul străin trebuia să vină în Republica Moldova, să depună cererile şi să rămână aici pentru a prezenta personal documente suplimentare, dacă acestea erau solicitate. Angajarea în câmpul muncii în această perioadă era interzisă.

Acum, lucrătorul migrant, care  activează în Republica Moldova şi vrea să-şi schimbe locul de muncă în baza unui contract nou, îşi poate prelungi dreptul de şedere provizorie fără  a fi obligat să iasă din ţară şi să intre repetat cu prezentarea unui pachet nou de acte.

Reforma facilitării eliberării permiselor de muncă şi de şedere pentru investitorii străini a fost iniţiată la solicitarea prim-ministrului Pavel Filip. Scopul acesteia este să elimine barierele de legalizare a şederii şi de angajare a cetăţenilor străini, o constrângere în calea investiţiilor în ţara noastră. Această reformă a Guvernului a fost promovată cu susţinerea Consiliului Economic pe lângă prim-ministru şi a Corporaţie Financiare Internaţionale a Grupului Banca Mondială.

Similare
RECOMANDĂRI