Studiu: Îmbunătăţirea climatului de afaceri şi investiţional necesită 21 de reforme
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Studiu: Îmbunătăţirea climatului de afaceri şi investiţional necesită 21 de reforme

Un număr de 21 de reforme ar putea duce la îmbunătăţirea climatului de afaceri şi ar spori investiţiile în Republica Moldova. Concluzia apare în studiul de politici „Îmbunătăţirea climatului de afaceri – stimularea investiţiilor: propunerea companiilor europene din Moldova”, realizat de Echipa Economică Germană în Moldova (GET) şi Asociaţia businessului European din Republica Moldova.

„Studiul ar putea să servească ca document de lucru pentru autorităţi. În studiu au fost evidenţiate patru domenii în care pot fi făcuţi paşi rapizi şi unde procesul de implementare va fi deosebit de facil, cu beneficii resimţite într-o perioadă scurtă de timp”, a declarat Mariana Rufa, director executiv la Asociaţia Businessului European din Republica Moldova.

Potrivit studiului, cele patru domenii ţin de simplificarea cerinţelor privind depunerea facturilor fiscale de către agenţii economici, anularea actului de predare-primire a lucrărilor efectuate în cadrul procedurilor fiscale, acceptarea certificatelor emise de statele UE la importul de bunuri şi echipamente şi includerea serviciilor comerciale artizanale în programul fiscal ce reglementează activităţile permanente.

„Pentru stimularea investiţiilor şi a climatului de afaceri, Guvernul are trei priorităţi”, a spus Alexandru Sonic, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii. Potrivit oficialului, cele trei priorităţi sunt: justiţia, relansarea economică şi echitatea socială. „Noi, la Guvern, contăm pe suportul oamenilor de afaceri”, a declarat Alexandru Sonic.

De asemenea, studiul a identificat două reforme cu impact major care vor necesita mai multe eforturi, dar care promit să fie benefice şi pentru climatul investiţional şi pentru cel de afaceri. Este vorba de crearea unui registru public al societăţilor aflate în insolvenţă şi îmbunătăţirea managementului terenurilor agricole.

„Studiul pe care l-am realizat abordează deficienţele din climatul de afaceri din Republica Moldova şi vine cu propuneri concrete şi uşor de implementat. Punerea în aplicare a acestor propuneri va ajuta Republica Moldova să atragă mai multe investiţii şi să înregistreze o creştere economică mai dinamică”, a declarat David Saha, consultant al Echipei Economice Germane în Republica Moldova şi principalul autor al studiului.
Similare
RECOMANDĂRI