ECONOMIC

Studiile privind nivelul de trai din Republica Moldova scot la iveală date îngrijorătoare

Studiile privind nivelul de trai din Republica Moldova scot la iveală date îngrijorătoare. 90 la sută dintre angajaţi spun că salariile pe care le primesc lunar nu le ajung nici pentru traiul de zi cu zi.

Aşa că o parte dintre ei îşi doresc un loc de muncă mai bine plătit, iar alţii vor să plece din ţară, în căutarea unui viitor mai bun. Iar la sate sărăcia se simte şi mai crunt, arată aceleaşi cercetări sociologice.

Angajaţii din Republica Moldova spun că lucrează mult iar salariile nu reflectă deloc efortul pe care îl depun. Doar 9% dintre ei afirmă că venitul lunar le permite să ducă un trai decent, în timp ce 90% susţin că nu pot supravieţui cu banii pe care îi primesc. Mulţi se plâng că nici nu reuşesc să aibă o alimentaţie echilibrată sau să-şi întreţină locuinţa.
 
Dacă ne îndepărtăm de Chişinău, sărăcia se simte tot mai mult. În raioanele ţării, salariul mediu este 5 mii de lei, bani care nu pot asigura condiţii elimentare de trai. Victoria Plugaru, din satul Dânceni, este căsătorită de 10 ani. Creşte, împreună soţul ei, trei copii şi locuiesc într-o casă veche pusă la dispoziţie, temporar, de un prieten. Cu banii pe care îi iau lunar le vine tot mai greu să se întreţină. Iar de făcut economii nici nu se pune problema. 
 
„Ne dorim să avem o locuinţa pentru copii, asta e cel mai important, să putem să-i ajutăm, ei să aibă viitor, să bucure ei să aibă ceva înaite”, ne-a spus Victoria Plugaru.
 
Potrivit sondajelor, 60 la sută din cei care muncesc în Republica  Moldova spun că au nevoie de o locuinţă, dar mulţi nu şi-o pot permite,  nici măcar prin intermediul unui credit.
 
Potrivit ultimelor estimări coşul de consum pentru o familie cu doi copii în Repulica Moldova se ridica 25 de mii de lei lunar.  Asta ar înseamna că ambii dintre soţii să aibă un salariu cel puţin 12 şi 500 lei   Această sumă este însă un vis pentru majoritatea, în contextul unui salariu minim pe economie nu ajunge  la trei mii de lei iar cel mediu este în jur de 7 mii  de lei.
 
În comparaţie cu celalte ţări din regiune, în Republica Moldova sunt cele mai mici salarii şi cea mai mare rată a şomajului. Există diferenţe uriaşe, în comparaţie cu salariile plătite în ţările dezvoltate. Acest bărbat a venit în Republica Moldova din Statele Unite şi spune că acolo salariul unui profesor începător este de aproximativ 2 mii de dolari.

Statisticile spun că peste un milion de basarabeni sunt plecaţi la muncă peste hotare dar situaţia va deveni mai gravă, afirmă experţii. Mai mult de jumătate din cei care sunt angajaţi acum în ţară ar fi dispuşi să plece.
 
„Fiidcă ai posibilitatea relativ facilă să plece şi să trăiască în ţări unde pot face asta mult mai bine atunci vezi fenomenul de emigrare  în masă, într-o ţară ca Republica Moldova e o problemă uriaşă, îţi plac oamenii care nu sunt capabili să muncească”, a declarat ŞTEFAN GUGA, reprezentant, Friend Ebert Stiftung.
 
Guvernul ar trebui să înceapă să acţioneze prin creşterea salariul minim şi prin îmbunătăţirea conditiilor de lucru, altfel exodul forţei de muncă va continua, sunt de părere experţii de la asociaţia Friend Ebert Stiftung.