ECONOMIC

Strugurii vor putea să fie vânduţi doar după obţinerea certificatului ANSA

post-img

Producătorii din Republica Moldova vor putea vinde strugurii destinaţi procesării doar după obţinerea unui certificat de inofensivitate de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) şi înregistrarea în registrul operatorilor din domeniul fitosanitar.

Surse din cadrul ANSA au relatat că atestarea corespunderii loturilor de struguri cu normativele sanitare se efectuează în baza încercărilor de laborator, acreditat în acest sens. La solicitarea agentului economic, corespunderea poate fi atestată suplimentar prin certificatul de inofensivitate.

Certificatul de inofensivitate se eliberează la solicitare în baza rezultatelor încercărilor de laborator sau în baza declaraţiei pe propria răspundere privind respectarea regulilor de utilizare a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor.

Pentru efectuarea încercărilor de laborator în scopul eliberării certificatului de inofensivitate, producătorul de struguri trebuie să se adreseze cu o solicitare de prelevare a probelor de struguri la Subdiviziunea teritorială pentru siguranţa alimentelor, în raza căreia se află plantaţia de struguri. După prelevare şi întocmirea procesului-verbal de prelevare de către inspectorul din domeniul siguranţei produselor alimentare proba este transmisă într-un laborator acreditat.

„Doar după primirea rezultatelor încercărilor de laborator, cu rezultate negative, producătorului i se eliberează certificatul de inofensivitate în baza căruia pot fi comercializaţi strugurii”, indică Direcţia pentru supravegherea unităţilor de producere a alimentelor de origine vegetală din cadrul ANSA, transmite Moldpres.