Statul va oferi suport financiar pentru fermierii care cresc bovine, ovine şi caprine
Sursa foto:foto simbol Vizualizari:

Statul va oferi suport financiar pentru fermierii care cresc bovine, ovine şi caprine

Fermierii care cresc bovine, ovine şi caprine vor beneficia de un suport financiar direct din partea statului pentru fiecare cap de animal. Executivul a aprobat astăzi Regulamentul privind acordarea plăţilor directe per cap de animal, cu scopul de a ameliora diminuarea continuă a efectivelor de animale, a costurilor mari de întreţinere, precum şi a condiţiilor dificile de activitate a fermierilor deţinători de animale. Regulamentul vine în sprijinul crescătorilor de animale şi stabileşte mărimea plăţilor pentru fiecare cap de animal, în funcţie de specie şi categorie.

Deţinătorii de bovine de rasă specializată vor primi câte 7000 lei per cap de animal, deţinătorii de ovine de rasă specializată sau de caprine – câte 500 lei/per cap. În cazul animalelor de rasă pură, valoarea plăţii directe va creşte cu 50%. În acest scop, vor fi alocate cca 62 de milioane de lei din Fondului naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural. Ministrul Ion Perju a menţionat că plăţile de subvenţionare mai prevăd şi alte direcţii menite să dezvolte zootehnia. 

În cadrul şedinţei, prim-ministrul s-a interesat despre starea actuală a exporturilor de cereale. În context, Ion Perju a raportat că în prezent se atestă un nivel scăzut de exporturi ale grâului şi floarea-soarelui, întrucât nu este rentabil deoarece preţurile pe piaţa externă sunt similare cu cele de pe piaţa locală.

Totodată, actualmente, sunt deja peste 300 mii de hectare semănate cu culturi de toamnă. Agricultorii spun că această toamnă este benefică pentru sectorul agricol, umiditatea în sol fiind de 70 de cm. Specialiştii se aşteaptă ca până la sfârşitul anului să fie semănată tot aceeaşi suprafaţă ca în anul precedent. În acelaşi timp, ministrul a informat că producătorii agricoli nu întâmpină probleme la exportul fructelor şi strugurilor.

În final, prim-ministrul a solicitat MADRM să avanseze în revizuirea Regulamentului de subvenţionare a agriculturii pentru anul 2021. În buget sunt prevăzute peste 1 miliard de lei la acest capitol. „Anul viitor trebuie să fim mai eficienţi în repartizarea acestor bani, astfel încât fiecare ban cheltuit să urmărească obiectivul de eficientizare a agriculturii. Este necesar să fie respectat asolamentul, să fie utilizate îngrăşămintele organice ceea ce ar fi un suport suplimentar pentru sectorul zootehnic”, a spus Ion Chicu.

Similare
RECOMANDĂRI