Statul ar putea oferi compensaţii pentru „Prima Casă” şi angajaţilor din sectorul privat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Statul ar putea oferi compensaţii pentru „Prima Casă” şi angajaţilor din sectorul privat

Statul ar putea oferi compensaţii, din bugetul de stat, pentru salariaţii din sectorul privat, participanţi la Programul de Stat „Prima Casă”. Un proiect în acest sens a fost propus de către Ministerul Finanţelor spre consultări publice.

Pentru diminuarea poverii financiare a creditului ipotecar, luat prin intermediul Programului Prima Casă”, salariaţii din sectorul privat ar putea obţine compensaţii din partea statului de până la 50%.

Mai exact, proiectul îi are în vizor pe salariaţi ai unei sau mai multor entităţi din sectorul privat, precum şi/sau salariaţi ai instituţiilor publice la autogestiune, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova.

Costul locuinţei nu poate depăşi 600.000 de lei, iar compensaţia urmează să fie oferită lunar, de la aprobarea cererii pentru finanţare până la finalizarea perioadei de rambursare a creditului ipotecar în condiţiile prezentului regulament. În cazul stingerii anticipate a creditului ipotecar, transferul compensaţiei încetează de la momentul achitării de către beneficiar a ultimei rate.
 
Proiectul urmează să ajungă pe masa Guvernului.

De menţionat că, acum o lună, ministrul finanţelor Ion Chicu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că „o extensie Prima Casă 4” va fi lanastă  în iunie 2019, „dacă se reuşeşete până atunci cu instaurarea Guvernului şi a Parlamentului”. 

De altfel, ministrul spunea că se lucrează în privinţa replicării modelului Prima Casă şi în alte domenii, precum activităţi economice, pregătire profesională şi altele. 

„Avem câteva idei, le pregătim, iar în momentul în care vor fi definitivate le vom prezenta publicului larg”.  
Similare
RECOMANDĂRI