Statele Unite, aproape de recesiune. Previziunile experţilor, legate de dobânzile mici ale obligaţiunilor guvernamentale şi de încetinirea creşterii economice la nivel global
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Statele Unite, aproape de recesiune. Previziunile experţilor, legate de dobânzile mici ale obligaţiunilor guvernamentale şi de încetinirea creşterii economice la nivel global

Economia americană se pregăteşte de recesiune. Cel puţin aşa cred experţii, care consideră că deceniul de creştere este aproape de sfârşit. Temerile sunt resimţite si la burse.


Dow Jones, indicele bursei de pe Wall Street, a scăzut cu 3 procente după ce administraţia a emis obligaţiuni guvernamentale care, însă, au dobânzi foarte mici, semn că recesiunea ameninţă economia americană.

Teama i-a silit pe investitori să vândă acţiuni la preţ de dumping.

Un alt factor care ar putea influenţa este încetinirea creşterii economice la scara globală. China, angajată într-un război economic cu Statele Unite, a raportat cea mai mică rată de creştere din 1992.

Economia Japoniei a crescut doar cu 1,8%, iar exporturile germane s-au redus considerabil.

Diane Swonk, economist sef, Grant Thorton: "Cel mai uşor mod de a înţelege aceste evoluţii este dobânda pe termen lung. Creditele pe termene mai lungi, de peste 3, 4 ani, au acum dobânzi mai mici decât cele pe termen scurt. De obicei, nu se întâmplă aşa. De obicei, creditele pe termen lung au rate ale dobânzii mai mari din cauza temerilor legate de o miză în viitor".

Ultima oară când s-a mai înregistrat o evoluţie similară a fost în 2007, chiar înainte de declanşarea crizei.

Analiştii încearcă să calmeze situaţia şi spun că nu este obligatoriu ca recesiunea să se instaleze imediat. Ar putea să mai treacă un an şi jumătate, doi, iar de această dată criza s-ar putea declanşa înaintea alegerilor prezidenţiale din 2020.

Similare
RECOMANDĂRI