ECONOMIC

Sprijinul Uniunii Europene acordat antreprenorilor din Republica Moldova dă roade

Sprijinul Uniunii Europene acordat antreprenorilor din Republica Moldova dă roade. Datorită programului "Femei în Afaceri", o familie din Rezina a reuşit să construiască o mini-salină pentru tratament şi îmbunătăţirea stării de sănătate.

Ideea afacerii familiei Bordian a apărut în urma cu vreo doi ani dar din lipsa fondurilor părea imposibil de realizat. Perseverenţa şi ambiţia au făcut-o pe Irina Bordian să aplice la Programul "Femei în Afaceri" şi a obţinut aproape 140 de mii de lei.

IRINA BORDIAN, antreprenor: "Suportul ODIMM, Uniunii Europene a fost foarte binevenit. A fost ca un ghiont pentru noi, ca un imbold, un şut foarte bun pentru că a fost practic jumătate din sumă. Cei 140 de mii de lei au fost chiar o sumă foartă impunătoare şi atunci când renunţi la ideie că suflă vântul în buzunare, îţi revine înapoi respiraţia când ai un suport".

Idea unei saline a apărut la solicitarea cetăţenilor. La mare căutare sunt salinele din România şi Ucraina aşa că Irina Bordian şi-a propus să aducă sarea la Rezina. 

ANDREI BORDIAN, antreprenor:: "În total aici sunt peste 20 de tone de sare din diferite părţi. O să vedeţi că sarea carea este pe jos este de la marea egee, sarea bulgăre de la Turda. Sarea cărămidă făcută special pentru a construi saline este şi ea adusă".

Beneficiile salinei sunt aceleaşi şi la Turda şi la Rezina. 

STELA ŢURCAN, client salină: "Ca să nu apelăm la medicamente, facem câte 10 proceduri. Ne ajută foarte bine, după asta chiar şi imunitatea a crescut la copil, se îmbolnăveşte mai rar. Şi eu mă simt bine după asta, iarna asta chiar nu am răcit deloc".

Soţii Bordian îşi propun să creeze şi o saună cu sare. Jumătate dintre pereti vor fi din caramidă de sare, iar cealaltă jumătate din lemn. Şedinţele de tratament într-o astfel de saună sunt benefice pentru cei cu boli ale sistemului respirator, probleme vasculare, digestive, migrene şi chiar stres.