ECONOMIC

Sprijin pentru producătorii autohtoni de la Banca Mondială

Republica Moldova negociază cu Uniunea Europeană posibilitatea exportului de ouă, cărne de pasăre şi produse lactate. Potrivit autorităţilor, abia din 2021 va fi examinată cererea de a export pe piaţa comunitară. Până atunci, Guvernul împrumută de la Banca Mondială pentru a-i ajuta pe producătorii autohtoni să facă faţă cerinţelor riguroase impuse de Uniunea Europeană.

Parlamentul de la Chişinău a ratificat astăzi un acord de credit în valoare de 13,5 milioane de euro. Banii sunt luaţi cu împrumut de la Banca Mondială pentru a-i susţine pe producătorii autohtoni în vederea ridicării standardelor de calitate. Doar aşa, Republica Moldova poată exporta pe piaţa Uniunii Europene ouă, carne de pasăre şi produse lactate.

TATIANA NISTORICĂ, secretar de stat, Ministerul Agriculturii: "Urmare a demersului RM, pentru a fi listată RM spre export a cărnii de pasăre şi ouă, cât şi produsele compuse care conţin produse lactate, va fi cererea examinată doar anul viitor în contextul pandemiei".

Unii deputaţi sunt sceptici în privinţa necesităţii unui astfel de credit, în condiţiile în care Ministerul Agriculturii încă nu ştie foarte clar cum vor fi gestionate fondurile.

ARINA SPĂTARU, deputat PPDA: "Este o lipsă de responsabilitate totală să luăm credite, pentru că suntem plini de credite, şi să nu ştim pentru ce luăm credite şi care-i impactul lor".  

ANDRIAN CANDU, deputat Pro Moldova: "Haideţi cât mai simplu să privim lucrurile, banii care vin sunt mai ieftini decât pe piaţa internă, vrem sau nu, e adevărul. Agricultura are nevoie de bani".

IGOR GROSU, deputat PAS: "Noi putem să avem pretenţii faţă de ministerul agriculturii, dar proiectul e necesar pentru a susţine producătorii autohtoni, şi a mai descuraja boierii care se ocupa doar cu importul".

Potrivit acordului ratificat astăzi de Parlament, împrumutul de 13,5 milioane de euro ar urma să fie folosit pentru susţinerea sectorului agricol şi a securităţii alimentare, profund afectate de pandemia de covid, inclusiv prin oferirea de compensaţii pentru susţinerea vânzărilor.