ECONOMIC

Specialiştii în viticultură prognozează pentru acest an o recoltă mai mică de struguri

Specialiştii în viticultură prognozează pentru acest an o recoltă mai mică de struguri, cu până la 20 la sută faţă de media multianuală. Anul trecut seceta a făcut prăpăd, anul acesta, umezeala a devenit principalul inamic. Din cauza ploilor, nu s-au putut face lucrările de îngrijire şi tratare împotriva dăunătorilor.

MIHAELA URSU, reporter TVR MOLDOVA: „Specialiştii în viticultură spun că şi în acest an roada de struguri ar avea de suferit. Din cauza ploilor, care nu mai contenesc lucrările în vii au început cu întârziere. Plivitul, dar şi stropirea împotriva daunătorilor a început odată cu înflorirea viţei de vie ceea ce de fapt se face cu mult înainte”.

VLADIMIR COROBCA, consultant în viticultură, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului: „Majoritatea viticultorilor în acest an nu au tratat la timp, înainte de înflorit au fost împedicaţi de umeditatea mare a solului şi de aceea străduiţa lor acum continuă pe parcursul înfloritului. Dar, dacă tratăm în timpul înfloritului am putea să avem pierderi în recoltă, 10-20 procente”.

Specialiştii Oficiului Naţional al Viei şi Vinului pot face prognoza meteo pe următoarele 14 zile, dar şi riscul de îmbolnăviri prin intermediul unor echipamente modern montate în plantaţii”

VLADIMIR COROBCA, consultant în viticultură, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului: „Două, trei zile cu precipitaţii, două trei zile fără precipitaţii. Pe parcursul zilei vor fi înregistrate temperaturi plus 26, plus 34 grade, regimul acesta termic este foarte favorabil pentru dezvoltarea diferitor boli şi dăunători”.

În Republica Moldova sunt peste 128 de mii de hectare de plantaţii viticole. Doar 20 de mii de hectare au productivitate mare.

Viticultorii nu reuşesc să facă lucrările specifice deoarece lipseşte forţa de muncă.

VLADIMIR COROBCA, consultant în viticultură, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului: „Dacă avem deficit de braţe de muncă trebuie să ne gândim cum să mecanizăm maximal toate lucrările de îngrijire a plantaţilor viticole, iar legat de butuci, trebuie să luăm în implementare o astfel de formă de butuc care necesită mai puţine cheltuieli”.

Evaluarea recoltei se va face la începutul lunii iulie. Până atunci, producătorii vor încerca, la nivel de instituţii publice, să ceară implicarea autorităţilor pentru folosirea elicopterele pentru tratarea plantaţiilor viticole.