ECONOMIC

Sondaj: 90% dintre cetăţeni nu se plâng oficial de problemele localităţii

Toţi ştiu problemele localităţii, dar puţini se implică în rezolvarea lor. Şi mai puţini sunt cei care fac şi presiuni asupra autorităţilor. Aceasta este realitatea dură pe care o dezvăluie un sondaj realizat de IMAS la comanda Institutului pentru Iniţiative Rurale. Experţii spun că problema stă în lipsa de educaţie civică dar şi în moştenirea sovietică conform căreia primarul era  cel mai mare şef din sat.

Republica Moldova este cea mai rurală ţară din Europa, după Kosovo şi ţările pitice. Aşa că, Insitutul pentru Iniţiative Rurale şi-a dorit să vadă cât de implicaţi sunt cetăţenii, în special cei de la sate, în viaţa comunităţii. S-a descoperit o listă lungă de probleme şi, în ciuda acestora, datele arată că peste 90% dintre respondenţi nu au scris niciodată vreo plângere. 85% din populaţie nu a participat niciodată la o şedinţă a consiliilor locale şi doar 7% s-au plâns jurnaliştilor de problemele din localitate. Un pic mai mulţi spun că au participat la acţiuni de curăţenie, de plantare a copacilor sau de amenjare a unui spaţiu public. Dar şi aici e cam greu să-i credem pe cuvânt, spun sociologii.

Pasivitatea cetăţenilor se trage din lipsa de informare şi de educaţie civică. Schimbările trebuie să înceapă de la mentalitate – primarul nu mai este şeful suprem din localitate, ci doar cel care se află în serviciul societăţii.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1508 respondenţi cu vârste de peste 18 ani, din diferite regiuni ale Republicii Moldova. Excepţie făcând doar regiunea transnistreană. Marja de eroare este de plus-minus 2,5%. Statisticile IMAS mai arată că oamenii de la sate sunt de trei ori mai săraci decât cei de la oraş.