ECONOMIC

Sistemul electronic de achiziţii publice va spori transparenţa şi eficienţa utilizării banilor publici

post-img

Sistemul electronic de achiziţii publice, lansat la sfârşitul anului 2016 de către Ministerul Finanţelor, îşi propune să aducă mai multă transparenţă, să reducă povara administrativă pentru mediul privat şi să genereze economii de fonduri publice pentru autorităţi. Aceasta este opinia exprimată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” de către Diana Enachi, economista IDIS Viitorul.

În opinia ei, sistemul electronic al achiziţiilor publice va reduce birocraţia şi datorită acestuia, treptat ”va dispărea” hârtia, ceea ce nu doar va facilita munca specialiştilor şi grupului de lucru pe achiziţii, dar va eficientiza procesul de procurare în sine. ”O problemă a sistemelor electronice de achiziţii este selectarea câştigătorilor după criteriul celui mai mic preţ, ceea ce de multe ori nu asigură şi o calitate corespunzătoare şi contravine principiului ”valoare pentru bani”.

Sistemul este în faza de pilotare pentru procurările de valoare mică (bunuri şi servicii – până la 80 000 lei, lucrări – până la 100 000 lei), iar autorităţile contractante se înregistrează benevol, având la dispoziţie o perioadă de testare, menţionează Diana Enachi.

„De la cele trei luni de la lansare, implicarea şi participarea autorităţilor publice în sistem este destul de modestă. Respectiv, s-au înregistrat doar şapte autorităţi contractante, care au desfăşurat 20 de proceduri, ceea ce trezeşte semne de îndoială privind deschiderea şi transparenţa autorităţilor publice”, a precizat economista.

În concluzie, Diana Enachi a spus că există o dependenţă directă dintre transparenţă, concurenţă în sector şi eficienţă. „Respectiv, în momentul în care transparenţa procedurilor de achiziţie creşte, sporeşte încrederea şi gradul de participare a mediului privat la procedurile de achiziţii, ceea ce sporeşte concurenţa. Ori, o concurenţă sănătoasă duce la acea ”valoare pentru bani”, adică servicii şi produse calitative la preţuri competitive.”

Autorităţile susţin că începând cu luna martie 2018, sistemul va fi complet funcţional, obligatoriu pentru toate autorităţile contractante şi va acoperi întreg ciclul de achiziţie publică – de la planificare până la managementul şi implementarea contractelor de achiziţie publică.
Emisiunea este realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.