Sistemul de pensionare din Moldova este lipsit de sustenabilitate financiară, studiu
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

 Sistemul de pensionare din Moldova este lipsit de sustenabilitate financiară, studiu

Sistemul de pensionare din Republica Moldova, la trei ani de la reformă, rămâne lipsit de sustenabilitate financiară pe termen lung. Din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a migraţiei forţei de muncă, peste câţiva ani există riscul ca tot mai puţine persoane să contribuie la bugetul asigurărilor sociale. Opiniile au foste exprimate în cadrul unei dezbateri publice, la care a fost prezentat un studiu cu rezultatele celor trei ani de reformă. Evenimentul a fost organizat de către Fundaţia Friedrich Ebert Stiftung Moldova şi Comunitatea WatchDog.MD, transmite IPN.

Nelea Rusu, autor al studiului, a menţionat că noul sistem de acordare a pensiilor a adus condiţii noi de pensionare, modalităţi noi de calculare a beneficiilor, valorizarea, recalcularea pensiilor. Dar principiile de asigurări sociale au rămas nemodificate. Nu s-a revenit la obligativitatea asigurării sociale a persoanelor fizice care sunt proprietari sau arendaşi de terenuri. Ajungând la vârsta de pensionare, aceste persoane, care acum benevol plătesc asigurările sociale, nu vor întruni condiţiile stagiului de cotizare, deoarece nu participă activ la asigurarea socială.

Oleg Tofilat, coautor al studiului, a remarcat că sistemul de pensionare are un fond de remunerare a muncii în creştere, creşte salariul mediu, numărul de salariaţi este cam acelaşi, se micşorează economia tenebră, a crescut vârsta de pensionare. Însă, contribuţiile la asigurările sociale s-au micşorat, numărul pensionarilor creşte, oamenii migrează şi deja se constată că nu are cine forma bugetul asigurărilor sociale.

Sergiu Sainciuc, recenzent al studiului, a menţionat că, acum trei ani, când se realiza reforma, coeficientul salariat-pensionar era de unu la unu. Acum, potrivit noilor date ale Biroului Naţional de Statistică, coeficientul este şi mai mic. În opinia lui Sergiu Sainciuc, trebuie lărgită baza fiscală, pentru a avea o siguranţă că pensiile vor fi achitate la timp şi în mărime deplină şi pe viitor. „Aceasta este viitorul nostru. Trebuie să stimulăm rămânerea în ţară a tinerilor, să creăm locuri de muncă decente”, susţine Sergiu Sainciuc.

Legea privind reforma sistemului de pensii, aprobată în 2016, stabileşte o nouă formulă de calcul al pensiilor. De asemenea, prevede egalarea vârstei de pensionare (63 de ani) şi a stagiului de cotizare (34 de ani) al femeilor cu cel al bărbaţilor. Pensia anticipată pentru limită de vârstă poate fi solicitată cu trei ani mai devreme dacă stagiul de cotizare este îndeplinit.


 
Similare
RECOMANDĂRI