Sistemul bancar al R. Moldova menţine tendinţa de diminuare a ratelor dobânzilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sistemul bancar al R. Moldova menţine tendinţa de diminuare a ratelor dobânzilor

Sistemul bancar al R. Moldova menţine tendinţa de diminuare a ratelor dobânzilor la produsele creditare ale instituţiilor financiare.

Potrivit revistei "Profit" în numărul din septembrie, în luna iulie, băncile au reuşit să continue tendinţa de scădere a ratelor dobânzilor la produsele creditare.

"Rata medie ponderată a creditelor nou-emise în valută naţională a fost de 8%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale (p.p.) faţă de luna precedentă şi cu 0,7 p.p. faţă de iulie 2018", scrie publicaţia.

Analiza arată că, în iulie, rata medie ponderată a creditelor nou-emise în valută străină a fost de 4,4%, rămânând neschimbată faţă de iunie 2019, dar a scăzut cu 0,4 p.p. faţă de iulie 2018.

Baza pasivă a sectorului bancar al RM în iulie s-a caracterizat printr-o creştere nominală a mijloacelor clienţilor corporativi (+1 105,7 mil. lei) şi printr-o scădere a depozitelor persoanelor fizice (minus 806,6 mil. lei). În acelaşi timp, soldurile conturilor clienţilor în monedă naţională au crescut (+412,1 mil lei echivalent), iar soldurile conturilor lor în valută străine au scăzut (minus 113 mil. lei).

Analiza spune că, în general, mărimea portofoliului de depozite consolidat al sistemului bancar a crescut în iulie cu 299,1 mil. lei (+0,5%) comparativ cu luna iunie.
 
Similare
RECOMANDĂRI